Бърнабич: На Вучич е позволено да посети всеки адриатически курорт, но не и Ясеновац

"Решението е унизително за Хърватия... на Вучич е било позволено да посети всеки адриатически курорт, но не и Ясеновац", заяви сръбският премиер Ана Бърнабич пред телевизия "Happy".

"Посланието на Хърватия към всички сърби ми е ясно", каза тя.

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия

Според нея това означава, че поздравите на хърватските усташи от Втората световна война са добре дошли в мемориала в Ясеновац, но не и цветята, които Вучич планираше да положи там.

Бърнабич поиска обяснение от хърватското правителство за забраната на това, което Вучич заяви, че е частно посещение на мястото на лагера на смъртта, където според Бърнабич е загинал един от неговите баба и дядо.

Външният министър Никола Селакович заяви, че решението е "пряк резултат от това, което нацисткото творение, Независимата държава Хърватия, е направило и представяло идеологически". Според него някой иска да попречи на разпространението на истината за Ясеновац и неговото значение за историята на сръбския народ.

"Властите в Хърватия мразят Вучич не само защото е направил Сърбия уважавана и икономически силна, но и защото говори открито за жертвите на сръбския народ", каза външният министър.

Мемориалът в Ясеновац, Хърватия

БГНЕС припомня, че в неделя Хърватия забрани влизането в страната на сръбския президент, който планираше да посети най-големия концентрационен лагер от Втората световна война.

Позовавайки се на източници, близки до хърватското правителство, загребският ежедневник „Jutarnji Iist“ съобщи, че Александър Вучич е искал да посети лагера Ясеновац и района на Покрач, без да информира хърватските власти, но хърватските власти са му забранили да го направи.

Хърватските власти твърдят, че целта на Вучич, която според тях нарушава дипломатическите протоколи, е да провокира Загреб.

Вучич реагира на този ход в Инстаграм, като публикува снимка на концентрационния лагер със съобщението: "Сръбският народ ще живее и никога няма да забрави!"

Сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин обяви, че страната му ще промени граничната си политика спрямо хърватските служители, като добави, че притежателите на служебни и дипломатически паспорти занапред ще трябва да посочват причината за посещението си при влизане в Сърбия

Гордан Гърлич Радман, министър на външните работи на Хърватия

Белград ще вземе решение за подходящи контрамерки на решението на Хърватия, заяви външният министър Никола Селакович.

"Това, което е написано в нотата на Министерството на външните работи на Хърватия, с която се забранява частно посещение в Ясеновац на президента на Сърбия Александър Вучич, е не само скандално, но и ужасяващо, нечувано и невероятно, че се случва след Втората световна война", каза Селакович.

Министърът на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович отмени официалното си посещение в Загреб заради постъпката на Хърватия, която според нея би била частно посещение на Вучич в Ясеновац.

Във вторник Михайлович трябваше да се срещне в Загреб с хърватския министър на икономиката и устойчивото развитие Давор Филипович, като основна точка в дневния ред на срещата трябваше да бъдат регионалното сътрудничество и газовите връзки.

Хърватия забрани влизането на Вучич поради заобикаляне на стандартните дипломатически протоколи от сръбска страна, заяви хърватският външен министър Гордан Гърлич Радман.

"Подобно посещение не е искрено, не е почит към жертвите, а е мотивирано от вътрешнополитически нужди в Сърбия преди формирането на правителството", каза Гърлич. /БГНЕС

Белград / Сърбия