Б9 се обяви срещу агресивните действия на Русия и се солидаризира с България

В контекста на променящите се предизвикателства и заплахи НАТО остава основа на евроатлантическата стабилност и сигурност, се казва в съвместната декларация на държавните ръководители от Букурещкия формат (Б9).

Клаус Йоханис - президент на Румъния

В рамките на международния форум България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша размениха мнения и координираха свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО, преди провеждането на предстоящата през юни среща на върха на Алианса в Брюксел. Те се ангажираха да направят НАТО още по-силен и споделиха виждания за развитието на организацията до 2030 г. и след това.

БГНЕС публикува основните акценти от приетата в Букурещ декларация. Пълният текст е в английската версия на БГНЕС.

Държавните ръководители от Б9 потвърдиха своята „решителност за силна и трайна трансатлантическа връзка, основана на единството и солидарността между съюзниците”. Изразиха готовност да насърчат справедливото разпределение на тежестта” в съответствие с ангажиментите за инвестиции в отбраната. „Предстоящата среща на върха на НАТО ще положи пътя към нова глава в трансатлантическите отношения”, се казва още в съвместната декларация.

В документа се отчитат различни заплахи и предизвикателства, пред които е изправен алиансът.

„Агресивните действия на Русия и натрупването на военни сили в непосредствена близост до НАТО, включително неотдавнашната ескалация в Черно море, по украинските граници и в незаконно анексирания Крим, както и нейните агресивни хибридни дейности, продължават да застрашават евроатлантическата сигурност и оспорват основания на правила международен ред”, пише в документа.

Държавните глави осъждат руските актове на саботаж на територията на Алианса, както е видно от експлозиите в склада с боеприпаси през 2014 г. във Врбетице, Чехия, които представляват грубо нарушение на международното право. „Изразяваме загриженост във връзка със съобщения за подобен модел на поведение на територията на България, както става ясно от информацията за продължаващото разследване в София. Ние сме напълно солидарни с нашите съюзници Чехия и Република България”.

Констатира се, че тероризмът остава заплаха за всички държави. Хибридната война и дезинформацията имат за цел всяването на недоверие в тези общества и, в крайна сметка, да подкопаят стълбовете на демокрацията и единството между съюзниците.

„Оставаме бдителни в рамките на Алианса, за да гарантираме, че Афганистан няма да стане отново безопасно убежище за терористите.”

Констатира се, че от 2014 г. НАТО е предприел решителни стъпки, за да претърпи съществен процес на адаптация към нова геополитическа реалност, като се съсредоточи върху основната си задача за колективна отбрана.

„В този контекст приветстваме бригадите на Инициативата за готовност на НАТО, водени от Полша и Румъния, и предложението на България да бъде домакин на регионалното морско координационно присъствие на НАТО за Черно море”, се казва в съвместната декларация.

НАТО остава отворена за периодичен, целенасочен и смислен диалог и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия позволят това.

Отчита се глобалният възход на Китай, който има отражение върху евроатлантическата сигурност и се декларира, че държавите трябва да се справят заедно с тях като съюз.

Държавите от Б9 декларират, че одобряват приетите наскоро стратегически военни концепции за засилване на възпирането и отбраната на Алианса и се ангажират с пълното им прилагане.

В този контекст съюзниците трябва да се ангажират с модернизирането на структурата на силите на НАТО като съществено значение за изграждането на засилена архитектура на НАТО за възпиране и отбрана.

Подчертава се ангажиментът за практическо сътрудничество и задълбочаване на диалога със съмишлениците на НАТО в региона.

Държавите декларират, че остават ангажирани със сигурността и стабилността в Западните Балкани и потвърждават твърдата си подкрепа „за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия, Украйна и Република Молдова в техните международно признати граници

„Като съюзници в НАТО и държави-членки на ЕС, ние подкрепяме стратегическото партньорство и по-задълбочената координация между НАТО и ЕС. В тази връзка ще стремим към използване на съвместния потенциал на двете организации, включително за повишаване на евроатлантическата устойчивост, противодействие на хибридните заплахи, подобряване на киберсигурността и постигане на по-голяма синергия на действията”, пише в текста на приетата в Букурещ декларация на държавните ръководители от Б9. /БГНЕС

Букурещ / Румъния