Бадемите: Безопасни за талията и безценни за сърцето

Известно е че калориите са си калории - например 500 калории от зеленчуци са същото количество като 500 калории след консумация на сладолед. Те просто имат много различни хранителни профили. Но ново проучване оспорва това предположение, когато става въпрос за бадемите.

Изследване, публикувано в „Mayo Clinic Proceedings” е анализирало 22 мъже и жени с висок холестерол, които са претърпели поредица от диетични интервенции за период от три месеца.

Две от интервенциите са включвали редовно консумиране на бадеми в продължение на седем последователни дни, а изследователите са проследили колко от приетите чрез ядките калории стават „биодостъпни“ т.е. се усвояват напълно през храносмилателната система. Трета интервенция е включвала диета с мъфини, които съответстват на бадемите по отношение на съдържанието на фибри, протеини и мазнини.

Диетолозите открили, че след храносмилането, около 20% от калориите, свързани с мазнините в бадемите, не се усвояват в храносмилателния тракт. Това означава, че прогнозираните бадемови калории не съвпадат с това колко калории всъщност са усвоени от тялото. Също така, участниците в проучването не са наддали на тегло, въпреки че са приемали повече мазнини и калории от бадемите.

Въпреки че неотдавнашното проучване беше ограничено поради скромния брой участници, предишни изследвания са открили подобни резултати, според водещия автор на изследването д-р Джон Сивенпипер от катедрата по хранителни науки в университета в Торонто.

"Доказано е, че бадемите помагат за понижаване на холестерола и за кардиометаболитното здраве," казва Sievenpiper. "Освен това те осигуряват витамини, минерали и фитонутриенти, което ги прави добър избор за здравословна диета".

Това означава, че ако сте отброявали бадемите, които консумирате, за да ограничите калориите си въз основа на посоченото количество, може спокойно да увеличите консумацията на тези ядки, без да рискувате допълнителен прием на калории. И талията, и сърцето ви ще са ви благодарни за това. /БГНЕС