Бъдещето на Македония е в ЕС, България ще изработи национална позиция

Приемането на Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, устойчивото развитие на Източна Европа. Бъдещето на Македония е в ЕС и този шанс не трябва да бъде проигран. Това са част от посланията на българските държавници след консултативната среща при президента Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Днес българският премиер Бойко Борисов, заедно с членове на кабинета и ръководители на отговорните институции взеха участие в консултативна среща при Румен Радев, на която бяха разгледани отношенията на България с Република Северна Македония в контекста на евентуалното решение на Европейския съвет за покана за започване на преговори за членство на страната.

България трябва да изработи национална позиция за Македония

Приемането на Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, устойчивото развитие на Източна Европа. България винаги е подкрепяла европейското развитие на съседката ни. Но поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие, каза държавният глава.

Необходими са незабавни действия за национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българският национален интерес, заяви президентът Радев. По време на срещата президент, премиер и членове на кабинета са постигнали съгласие за такава национална позиция.

Радев отбеляза, че въпреки огромните усилия на България съвместната комисия по исторически въпроси не е постигнала особени резултати.

Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС, заяви още държавният глава.

Такава една позиция следва разбира се да бъде представена пред българския парламент, каза той. Президентът добави, че трябва да има и ясни и открити условия, при неизпълнението, на които да не се дава ход на следващите етапи на преговорния процес. Това трябва да бъде ясно при старта на преговорния процес за Северна Македония, заяви той.

Бъдещето на Македония е в ЕС

Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането на Македония в Европейския съюз. Винаги сме казвали, че за Еър полисинг и НАТО могат да разчитат на нас. Бъдещето на Македония е в ЕС и те не трябва да проиграват този шанс. Това заяви премиерът Бойко Борисов след консултативната среща при президента.

Благодаря за днешната консултативна среща на президента. Мисля, че добре сме се разбрали с него, каза Борисов в началото като уточни, че е разговарял с Радев още в края на миналата седмица докато е бил в Сеул, а президентът в Ню Йорк. За съжаление не всички политически партии изпратиха свои представители, отчете Борисов.

Ние по-близък народ нямаме, заяви премиерът и обърна внимание, че ако България спре Македония за ЕС, това ще бъде прецедент в историята.

Изключително важно е да бъдат приети в ЕС, но е важно да разберат, че това зависи от тях. Това е апел към тях. Темата Западни Балкани беше издигната на най-високо ниво, заяви Борисов и призова: Но да спрат да си играят с историята, с миналото и да се концентрират към бъдещето. Това бъдеще пряко ни интересува и нас.

Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите с Македония, добави още премиерът.

С Обединени патриоти сме в единомислие по този въпрос, отчете Борисов.

От своя страна вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачано заяви: Надявам се, че това, което ще направим ще бъде много ясен сигнал за управляващите в Скопие, че времето на тупането на топката е приключило. Ние не може безусловно да подкрепим Македония и трябва да заложим много ясни условия. Каракачанов също каза, че най-добрият вариант е да няма разделяне на Албания и Македония.

Македония приема препоръките на България

Възможно е много бързо да бъде намерено решение на откритите въпроси с България. Ние подписахме Договор, с който приехме, че имаме обща история. Разбира се, че част от историята ни е отделна и в двете държави. В този дух аз вярвам, че комисиите ще намерят решение. Това каза македонският премиер Зоран Заев, минути след приключване на консултативната среща при президента Румен Радев в София.

Комисията е експертна и тя е създадена, за да дефинира нещата. Нашите призиви са да бъдат направени смели крачки, основани на фактите и истината. Призоваваме да се намери решение и не е достатъчно само нашата страна да има воля, подобно нещо е необходимо и от България, подчерта Заев.

Македонският премиер е убеден, че и този исторически момент ще бъде преодолян. До момента са решени четири исторически периоди за 6-7 значителни фигури, които честваме заедно от тези периоди.

"С Договора доказахме политически, че искаме сътрудничество с България и продължаваме в тази насока. Вярвам, че и тази част от историята, за която говорим сега, ще бъде преодоляна. Целта е да укрепим приятелството и добросъседството. Очакваме да бъде намерено решение. България е сред нашите най-големи поддръжници за ЕС“, заяви македонският премиер.

„Вярвам, че тя ще докаже това и при получаването на дата след 15 г. кандидатстване. Няма нужда от загриженост. Приемаме тревогата и препоръките от България. Вече работим с комисиите, ще имаме заседания и ще искаме и двете държави да бъдат щастливи и удовлетворени при постигането на решение“, каза още Заев. /БГНЕС