Бадоса и Азаренка оформиха женския финал в Калифорния

Паула Бадоса достигна за първи път в кариерата си до финал на турнир от WTA 1000, след като надви Онс Жабер с 6-3, 6-3 на полуфиналите в Индиан Уелс за около един час и 25 минути игра.

Паула Бадоса.

Испанката поведе с ранен пробив за 2-0, който обаче бе върнат от тунизийката. Все пак, Бадоса стигна до победата в откриващата част след нови два брейка съответно в седмия и деветия гейм. Във втората част представителката на Испания проби в шестия гейм, като се нуждаеше от цели шест мачбола преди да стигне до крайната победа и да се класира за финала в калифорнийската пустиня – неин първи от подобна категория при жените, след полуфинала в Мадрид по-рано тази година.

В спора за трофея тя ще се изправи срещу Виктория Азаренка. Представителката на Беларус елиминира Йелена Остапенко от Латвия след 3-6, 6-3, 7-5 за над два часа и половина игра.

Виктория Азаренка.

Остапенко спечели първия сет след един пробив повече от съперничката, като поведе с брейк и във втората част за 2-0. Последваха обаче пет безответни гейма на сметката на Азаренка, а сетовете бяха изравнени. Беларускинята дръпна с пробив в началото на решителната трета част, но латвийката го върна в шестия гейм. Все пак, Азаренка стигна до нов брейк в 11-ия гейм, след който сервира успешно за място на финала. Беларускинята се класира за шестия си финал от WTA 1000 и първи от титлата в Рим през 2019. Тя е шампионка в Индиан Уелс от 2009.

Бадоса и Азаренка не са играли никога помежду си в официален мач. /БГНЕС