Бах призова за подкрепа от правителствата в борбата с допинга

Бах говори по време на 5-та конференция за допинга в спорта, организирана от УАДА.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах призова правителствата на страните да участват по-активно в борбата срещу допинга. Според германеца не е достатъчно един атлет да бъде наказан. Нужно е също така хората от неговият екип, които са замесени, да бъдат поведени под отговорност.

Спортистите не са единствените виновници. Той се подкрепя, а понякога е подтикван или принуждаван, от секретна мрежа, която може да включва треньори, агенти, доставчици, мениджъри служители от правителствени или спортни организации, лекари, физиотерапевти или други", заяви Бах на конференция на УАДА в Катовице, Полша.

Но докато спортните организации могат да наказват състезатели, които дадат положителна проба за допинг, те са безсилни да идентифицират и санкционират антуража на спортистите. Като пример Бах посочи, че ако МОК разкрие лекар, виновен за допинг, ще го изгони от Игрите.

„Но след като лекарят се върне у дома, в повечето случаи, той може просто да продължи с коварния си бизнес без никакви последствия. Това е неприемливо и трябва да се промени", уточни Бах, който настоява всички замесени в случаи на допинг да бъдат наказани.

Така можем да направим голяма крачка напред за укрепване справедливостта, доверието и в защита на чистите спортисти", завърши президентът на МОК. /БГНЕС