Байдън атакува Върховния съд заради закона за абортите в Тексас

Американският президент Джо Байдън атакува отказа на Върховния съд да блокира закон в Тексас, който забранява абортите след шестата седмица на бременността.

Байдън предупреди, че това решение заплашва да отприщи „противоконституционен хаос“, съобщи АФП.

„Отсъждането на Върховния съд от тази нощ е безпрецедентно посегателство срещу конституционните права на жените според делото Роу срещу Уейд, какъвто беше законът в страната от почти 50 години“, гласи изявление на Байдън.

Роу срещу Уейд е показателен случай на Върховния съд от 1973 г., решението по което заковава в закона правото на аборт на жените в САЩ.

„Този (тексаски) закон е толкова краен, че дори не позволява изключения в случай на изнасилване или кръвосмешение“, казва Байдън.

Президентът, който е от Демократическата партия, обръща особено внимание на придвижването на закон, одобрен от републиканските законодатели в Тексас, който позволява на обществеността да съдят лекари, които извършват аборти или някой, който съдейства за процедурата.

„Опустошителни последици ще има одобряване на влизането в сила на закон, който позволява на гражданите в Тексас да съдят здравни работници, членове на семействата, подкрепили жена да реализира правото си да избере след шест седмици, или дори приятел, който я е закарал до болница или клиника, това отприщва противоконституционен хаос и овластява самопровъзгласили се за правоприлагащи органи“, каза Байдън.

„Напълно непознати сега ще бъдат овластени да се намесват в най-личните и частни решения, свързани със здравето, пред които са изправени жените“, допълва президентът./БГНЕС