Байдън: Белите расисти са терористичната заплаха

Прокламиращите върховенството на бялата раса, а не терористични групи като "Ислямска държава" (ИД) и мрежата на "Ал-Кайда" представляват най-голямата терористична заплаха за Съединените щати, заяви американският президент Джо Байдън в речта си в град Тулса, Оклахома.

Джо Байдън стана първият американски президент, който отбелязва клането в Тулса през 1921 г. - един от най-тежките случаи на расово насилие в историята на САЩ.

Байдън отлетя за Тулса, Оклахома, за да отбележи 100-годишнината от нападението, отнело живота на около 300 афроамериканци, съобщи Би Би Си.

"Според разузнавателната общност на САЩ терористичната активност на движението за върховенство на бялата раса днес е най-смъртоносната заплаха за родината", каза американският президент.

"Омразата никога няма да спечели. Тя само се крие, но ако получи малко кислород това води до появата на нови водачи и тя излиза от своето скривалище <...> сякаш никога не е изчезвала. Ние можем и не трябва да бъдем рай за омразата", каза Байдън.

По-рано държавният глава възложи на администрацията си да затегне борбата срещу вътрешния екстремизъм и да извърши цялостна оценка на рисковете, породени от това явление във връзка с вълненията, довели до атака срещу сградата на Конгреса на САЩ по-рано тази година. /БГНЕС