Байдън и Драги обсъдиха подкрепата за Украйна, Зеленски предупреди за световна продоволствена криза

БГНЕС обобщава накратко по-важното от изминалите часове за войната в Украйна.

"Дивашки унищожавате всичко в Украйна. Спрете войната!" - кметът на Одеса Генадий Труханов отправи този призив към Владимир Путин в интервю за Euronews. То дойде ден след фаталната атака, при която Русия изстреля няколко ракети по пристанищния град. Труханов предупреди, че Одеса може да се превърне във втори Мариупол.

Украинският град Днипро се превърна в ключов център за украинските военни и хуманитарни операции в хода на войната в източната част на Украйна.

След многократните въздушни удари, които бяха нанесени на града през март и началото на април, в Днипро, четвъртия по големина град в Украйна, настъпи напрегнато временно спокойствие.

Европейският съюз не може да бъде посредник в преговорите между Русия и Украйна. Това мнение изрази върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Не и ние. Руснаците няма да го приемат, както и ние няма да приемем Русия като посредник", отговори Борел на въпрос дали ЕС би могъл да играе ролята на посредник в преговорите между Русия и Украйна. Той обаче добави, че "Китай също не е подходящ, защото клони към Русия. Турция върши много добра работа там. Тя има добри отношения и с двете страни", подчерта ръководителят на европейската дипломация.

Италианският министър-председател Марио Драги и президентът на САЩ Джо Байдън подчертаха трансатлантическото единство по отношение на отговора на руската инвазия в Украйна на среща в Белия дом днес.

"Връзките между нашите две страни винаги ще бъдат силни и ако не друго, то тази война в Украйна ги направи още по-силни", заяви Драги.

Руският президент Владимир Путин "си мислеше, че може да ни раздели. Той не успя.", каза Драги пред Байдън. "Ние сме заедно."

Байдън, който бе домакин на Драги в Овалния кабинет, повтори пред репортери, че "Путин вярваше, че може да ни раздели, но всички ние се вдигнахме обединени".

Висши ръководители на американските шпионски служби заявиха пред сенатската комисия по въоръжените сили, че Владимир Путин изглежда е решил да действа дълго в Украйна и че краят на войната едва ли ще настъпи скоро.

Посланикът на Украйна в ЕС заяви пред Euronews, че държавите членки трябва да са готови да направят "икономически жертви", като изрази разочарованието си от отказа на Унгария да се съгласи на забрана за внос на руски петрол.

Присъединяването на Украйна към ЕС се е превърнало във "въпрос на война или мир" в контекста на нахлуването на Русия в страната, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Германският министър на външните работи Аналена Бербок, първият член на германското правителство, който посещава Украйна след руската инвазия, обеща в Буча да потърси отговорност от извършителите на руските зверства. Тя също така обяви повторното откриване на германското посолство в Киев.

Броят на жертвите сред цивилното население в Украйна вероятно е "с хиляди по-голям" от първоначалните оценки, заяви ръководителят на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна.

Украинският президент Зеленски призова международната общност да помогне за деблокирането на украинските пристанища, за да се предотврати световна продоволствена криза.

Украинските власти изчисляват, че в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол все още има 1000 бойци и 100 цивилни, окопали се в него.

Според кмета на Киев, Виталий Кличко, близо две трети от 3,5-милионното население на Киев вече са се завърнали в украинската столица./БГНЕС, АФП, Euronews

Тагове: