Байдън и Ердоган: Зърнен коридор, Сирия, Егейско море

По време на срещата си в Мадрид президентите на Турция и САЩ Реждеп Тайип Ердоган и Джо Байдън се договориха за "продължаване на тесните консултации" между Вашингтон и Анкара, съобщи Белият дом.

Двамата лидери обсъдиха кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО, войната в Украйна, както и положението в Егейско море и Сирия.

"Президентът Байдън потвърди желанието си да поддържа конструктивни двустранни отношения и лидерите се съгласиха, че е важно да продължат тесните консултации между нашите правителства", се казва в изявлението на Белия дом.

Президентът на САЩ приветства и сключването от Анкара на тристранно споразумение с Финландия и Швеция, което проправи пътя на НАТО да ги покани да се присъединят към алианса.

"Лидерите обсъдиха продължаващата си подкрепа за Украйна в нейната защита срещу руската агресия, както и значението на премахването на руските пречки пред износа на украинско зърно", се казва в изявлението.

Двамата президенти разговаряха и за значението на поддържането на стабилността в Егейско море и Сирия.

В кратък разговор преди срещата при закрити врата Ердоган заяви, че стъпките, които се предприемат за укрепване на НАТО, ще имат "специален принос" в контекста на руско-украинската криза.

Руско-украинската война има отрицателни последици за зърното и петрола, каза турският президент и добави: "Опитваме се да разрешим процеса с балансирана политика в това отношение. Надяваме се, че с тази балансирана политика ще постигнем резултати."

Той изрази надежда за скорошно отваряне на коридори за страните, които в момента изпитват недостиг на зърно.

Байдън благодари на Ердоган за усилията му да изведе милиони тонове зърно от Украйна и да подкрепи членството на Швеция и Финландия в НАТО. /БГНЕС

Мадрид / Испания