Байдън и Меркел единни срещу руската агресия

САЩ и Германия ще застанат рамо до рамо срещу руската агресия, каза президентът Джо Байдън, приветствайки напускащия поста си канцлер на Германия Ангела Меркел във Вашингтон.

Байдън заяви, че е изразил загриженост пред г-жа Меркел по отношение на газопровода „Северен поток-2”, но двамата лидери се съгласиха, че на Москва не може да бъде позволено да използва енергията като оръжие.

Американският президент заяви, че двамата съюзници ще се противопоставят на антидемократичните действия на Китай.

Ангела Меркел, която е работила с четирима американски президенти, напуска поста си, който заемаше от 2005 година.

"Ние сме заедно и ще продължим да бъдем заедно, за да защитим нашите източни съюзници в НАТО срещу руската агресия," каза Байдън на съвместната пресконференция с г-жа Меркел.

Той призна, че двамата не са постигнали съгласие за „Северен поток 2“ на стойност 11 млрд. долара.

"Добрите приятели могат да не са съгласни", коментира Байдън, който наскоро се отказа от санкциите срещу "Северен поток-2".

Американският президент каза още: "Ние ще се застъпим за демократичните принципи и правата на човека, когато видим Китай или която и да е друга страна да работи за подкопаване на свободните и отворени общества".

Въпреки че е стабилен търговски партньор на Пекин, Берлин понякога критикува Китай по въпроса за спазването на човешките права.

Байдън заяви пред репортери, че САЩ не планират "в момента" да изпращат войски в Хаити на фона на нарастващи вълнения след убийството на президента Мойс.

Запитан за продължаващите протести в Куба, каза, че "пропадналата държава" репресира своите граждани.

"Комунизмът е провалена система, универсално провалена система", каза той. "И не виждам социализма като много полезен заместител."

И двамата лидери подчертаха приятелския характер на едночасовата си среща, като Ангела Меркел неведнъж се е обръщала към домакина си със „Скъпи Джо“.

Байдън на свой ред каза на госта си: "Ще ми липсва да се виждаме на нашите срещи на върха"./БГНЕС, Би Би Си