Байдън предложи на Путин среща в трета страна

Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин проведоха телефонен разговор, съобщи Белият дом.

Това е първият разговор между президентите, след като Байдън отговори положително на въпроса дали смята руския президент за „убиец“, според „Комерсант“.

Държавните глави обсъдиха стратегическата стабилност, контрола над оръжията, кибератаките срещу американски ведомства, намесата в изборите в САЩ, както и ситуацията в Украйна. За по-подробно обсъждане на всички въпроси, стопанинът на Белия дом покани руския президент да се срещнат през следващите месеци в трета държава.

Байдън е обсъдил с Путин намеренията за продължаване на диалога относно стратегическата стабилност в рамките на удължаването на СТАРТ, съобщи ТАСС.

В разговора с Путин Байдън „е дал да се разбере, че САЩ ще действат твърдо в защита на националните си интереси в отговор на руски действия като кибератаки и намеса в изборите“.

Байдън е подчертал "ангажимента на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна", се казва в изявление на Белия дом.

Американският президент е изразил притесненията си от внезапното струпване на руски войски в окупиран Крим и по украинските граници и е призовал Русия да деескалира напрежението, се казва още в изявлението на Белия дом.

„Президентът Байдън потвърди целта си за изграждане на стабилни и предсказуеми отношения с Русия в съответствие с интересите на САЩ и предложи среща на върха в трета държава през следващите месеци, за да се обсъди пълния набор от проблеми, пред които са изправени САЩ и Русия“, се казва в изявлението. /БГНЕС