Байдън и Си Цзинпин подобряват отношенията САЩ-Китай

Американският президент Джо Байдън разговаря с китайския си колега Си Цзинпин за първи път от седем месеца. Той е обяснил, че САЩ се стремят да гарантират, че "конкуренцията" между двете световни сили няма да се превърне в "конфликт", съобщиха от Белия дом.

„По време на разговора посланието на президента Байдън беше, че Съединените щати искат да гарантират, „че динамиката остава конкурентоспособна и че в бъдеще няма да имаме никаква ситуация, в която да се отклоним в непреднамерен конфликт“, каза висш служител на президентската администрацията пред репортери.

Конфликтът между Пекин и Вашингтон може да застраши не само двете държави, но и целия свят. Това каза китайският президент Си Дзинпин в телефонен разговор с американския президент Джо Байдън.

"От известно време политиката на САЩ спрямо Китай води до сериозни трудности в китайско-американските отношения. Това не отговаря на основните интереси на народите на двете страни и общите интереси на всички държави по света", каза Си Цзинпин, цитиран от Китайската обществена телевизия.

Според него Пекин и Вашингтон трябва да проявят политическа воля и отговорност и да върнат отношенията си по пътя на нормалното развитие възможно най -скоро.

Пекин е готов да започне диалог и ангажимент към Вашингтон в борбата срещу изменението на климата и пандемията от коронавирус, както и в икономическото възстановяване и решаването на световните проблеми, каза още Си Цзинпин./БГНЕС