Байдън иска среща със Си Цзинпин

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е "сигурен", че ще се срещне със Си Цзинпин през ноември, ако китайският лидер реши да участва в срещата на Г-20, планирана на индонезийския курортен остров Бали.

"Ако той е там, съм сигурен, че ще се видим", каза Байдън пред репортери в Белия дом.

Байдън не се е срещал със Си, откакто стана президент през януари 2021 г., като ограничи контактите между лидерите на двете суперсили до поредица от телефонни и видеоразговори.

Напрежението нараства заради заплахите на Китай към подкрепяния от САЩ Тайван и все още нерешения търговски спор между двете най-големи икономики в света.

Възможностите за провеждане на среща на високо равнище обаче бяха ограничени от глобалната пандемия от Ковид-19 и ограничаването на международните пътувания от страна на Си.

През август президентът на Индонезия Уидодо заяви пред агенция Блумбърг, че както Си, така и президентът на Русия Владимир Путин ще присъстват на срещата на върха на Групата на 20-те, което също създава възможност за първата среща Байдън-Путин след като Москва нахлу в Украйна.

Белият дом все още не е потвърдил подробности за плановете за пътуване на Байдън.

По време на последния им телефонен разговор, състоял се през юли, американски служител заяви, че Байдън и Си са решили да "намерят взаимно приемливо време" за лична скорошна среща./БГНЕС, АФП