Байдън избра Марк Бжежински за посланик в Полша

Президентът на САЩ Джо Байдън избра Марк Бжежински за посланик в Полша, държава, считана за ключова западна крепост срещу Русия, съобщи „Джерусалем пост“.

Байдън е нетърпелив да укрепи партньорствата в Европа, за да се противопостави на твърдата позиция на Русия и Китай, предвид хладните отношения между Вашингтон и тези страни. Полша и САЩ са членове на военния алианс на НАТО.

Бжежински, който говори полски, е бил посланик на бившия президент Барак Обама в Швеция, когато Байдън е бил вицепрезидент. Той беше и в Съвета за национална сигурност при президента Бил Клинтън.

Баща му, роденият в Полша Збигнев Бжежински, е влиятелният съветник по националната сигурност от времето на Студената война при президента Джими Картър, който се застъпва за твърда позиция срещу тогавашния Съветски съюз. Полша беше в съветската сфера на влияние четири десетилетия до падането на комунистическото управление.

Демократите често обвиняват Тръмп, че е твърде мек с Русия и твърде бърз, когато обижда съюзниците, обвинения, които той отхвърля.

В допълнение към другите си дипломатически роли, Бжежински е първият изпълнителен директор на Арктическия ръководен комитет на Белия дом при Обама.

Регионът е с нарастващ военен интерес както за Русия, така и за САЩ, тъй като затоплящият се климат отваря повече възможности за корабоплаване, риболов, сондажи и добив на горива.

Въпреки тясното сътрудничество в областта на сигурността, католическа Полша и нейните западни съюзници понякога се сблъскват поради различни мнения по въпроси, включително независимостта на съдебната власт и правата на ЛГБТ общността. /БГНЕС