Байдън излетя от Вашингтон за първото си посещение в Европа

Американският президент Джо Байдън се отправи на първото си пътуване в чужбина, което ще завърши с разговори на 16 юни в Женева с руския лидер Владимир Путин. Самолетът на главата на Белия дом излетя от авиобаза близо до Вашингтон и се насочи към Великобритания.

Очаква се да кацне във военновъздушната база „Милдънхол“, намираща се на около 100 километра от Лондон, съобщава ТАСС.

Г-7, НАТО, САЩ-ЕС

Въпреки че основната задача на консултациите със съюзниците е да съживят отношенията, които са се влошили при последната американска администрация, то след резултатите от разговора между лидерите на Русия и САЩ, Белият дом очаква да изгради по-предсказуеми и стабилни двустранни отношения.

Както отбеляза Байдън, темата за възможно взаимодействие с Русия ще бъде обсъждана по време на всички събития от европейското турне.

Седморка и хакери

Байдън ще се срещне с британския премиер Борис Джонсън на 10 юни. На следващия ден в курортния град Карбис Бей на атлантическото крайбрежие на полуостров Корнуол ще започне срещата на върха на Г-7 (Великобритания, Италия, Канада, САЩ, Франция, Германия и Япония), като са предвидени двустранни срещи. Въпросите, които Байдън възнамерява да обсъди на тази среща, до голяма степен съвпадат с вътрешния американски дневен ред. Те включват реакция на кибератаки, борба с пандемията от коронавируса и икономическо възстановяване, противодействие на изменението на климата, изграждане на жизненоважна инфраструктура и регулиране на правилата на глобалната търговия и технологии.

Според американския помощник на президента по националната сигурност Джейк Съливан, Белият дом очаква партньорите да работят по план за борба с хакерите, използващи зловредни вируси. В Съединените щати наскоро няколко компании бяха обект на кибератаки, включително оператора на тръбопровода Colonial Pipeline и производителя на месо JBS.

Байдън и съпругата му ще бъдат приети от кралица Елизабет II в замъка Уиндзор на 13 юни.

Среща на върха на НАТО

Срещата на върха на страните членки на Северноатлантическия алианс в Брюксел ще бъде посветена на плана за развитие на организацията до 2030 г. Настоящата американска администрация продължава да призовава другите членове на алианса да увеличат разходите за отбрана. Американският президент заяви, че възнамерява да потвърди придържането си към клаузата във Вашингтонския договор за колективна отбрана на срещата на върха, която гласи: нападението срещу един член на НАТО е равносилно на агресия срещу всички членове.

Както отбеляза Аманда Слоат, директор за Европа на Съвета за национална сигурност в Белия дом, Русия ще бъде в центъра на срещата на върха, когато се обсъждат нови предизвикателства. НАТО ще потвърди нашата основна мисия за възпиране и отбрана“, каза тя на конференция на 4 юни в Центъра за нова американска сигурност.

Очаква се ситуацията в Украйна също да бъде обсъдена на срещата в Брюксел.

В кулоарите на срещата на върха Байдън трябва да се срещне с турския лидер Тайип Ердоган. През последните години се натрупаха много разногласия в отношенията между двете страни, свързани по-специално с придобиването от Москва на зенитно-ракетни системи С-400 от Москва. Ръководителят на Белия дом възнамерява също да обсъди с Турция ситуацията в Нагорни Карабах, Иран, Сирия и Афганистан.

Търговия и енергетика

В края на срещата на върха на лидерите на САЩ и ЕС на 15 юни, както съобщава Блумбърг, ще бъде приета декларация, предвиждаща край на търговските войни между Вашингтон и Брюксел до края на годината, включително продължителният конфликт между Boeing и Airbus. Страните също така възнамеряват да прекратят споровете по стоманата и алуминия.

Най-обсъждано в американската преса и в Конгреса обаче е решението на настоящата администрация да се откаже от санкциите срещу Nord Stream 2 AG, оператора на проекта за газопровод „Северен поток-2”. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обясни подобни действия с факта, че газопроводът е почти завършен, но обеща да осигури енергийната сигурност на Украйна. По-специално, става дума за възможността европейските държави да разширят съществуващите споразумения с украинската страна за изпомпването на руски газ през нейна територия, така че Киев да не губи транзитните такси.

В скорошна статия във "Вашингтон пост" Байдън спомена плановете си да работи с ЕС по правилата за търговия и технологии. На срещата може да се обсъди и ситуацията около Беларус - съвместни ограничителни мерки срещу тази република.

В Брюксел президентът на САЩ ще бъде приет от белгийския крал Филип и ще се срещне с премиера Александър Де Кроо.

Пробиви не се очакват

В резултат на преговорите на Байдън с Путин в Женева, американската администрация не очаква пробиви в руско-американските отношения, които са на най-ниското си ниво от края на Студената война.

"Ако очаквате реални значими резултати, вероятно ще трябва да чакате дълго време", заяви американският помощник по националната сигурност Джейк Съливан на пресконференция в Белия дом в понеделник.

В същото време той подчерта, че „взаимодействието между държавните глави винаги е необходимо, особено в трудни отношения, но в случая с руския президент Владимир Путин това е особено важно“.

Според Байдън САЩ не искат конфликт с Русия и се интересуват от стабилни и предвидими отношения в области, в които двете страни могат да работят заедно. На тази среща, в допълнение към двустранните отношения, американската страна възнамерява да обсъди Беларус, Украйна, Иран, Северна Корея, Сирия, Афганистан, стандартите на гражданската авиация, перспективите за по-нататъшно разоръжаване и борбата с изменението на климата.

През ноември 1985 г. съветският лидер Михаил Горбачов се срещна с президента на САЩ Роналд Рейгън в Женева. В навечерието на настоящата среща на високо равнище експерти от двете страни призоваха Путин и Байдън да потвърдят изявлението на Горбачов и Рейгън за недопустимостта на ядрена война и да започнат диалог за стратегическата стабилност.

В Женева Байдън ще се срещне и с швейцарския президент Ги Пармелен и ръководителя на федералното министерство на външните работи Игнасио Касис. /БГНЕС