Байдън: Излизането на Русия от СТАРТ е "голяма грешка"

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че решението на Русия да прекрати действието на договора за намаляване на ядрените оръжия с Вашингтон е "голяма грешка", се казва в изявление на Белия дом.

Запитан от репортер за реакция на решението на Русия да прекрати действието на Договора за Нов СТАРТ, Байдън отговори: "голяма грешка". Той говори преди срещата си с източноевропейските лидери във Варшава.

Вчера по време на речта си пред Федералното събрание руският президент Владимир Путин обяви, че Русия прекратява участието си в пакта за контрол на въоръженията със САЩ, припомня БГНЕС. Руският лидер заяви, че Москва не може да приеме американските инспекции на ядрените си обекти по силата на пакта, докато Вашингтон и неговите съюзници от НАТО открито обявяват за цел поражението на Русия в Украйна.

По-късно от МВнР уточниха, че Москва ще продължи да спазва ограниченията за ядрените бойни глави, наложени от договора Нов СТАРТ „ в рамките на жизнения цикъл на договора".

Двете камари на руския парламент вече гласуваха за прекратяване на договора.

Джо Байдън се среща днес във Варшава с лидерите на Букурещката деветка (Б9) - група от държави в най-източните части на алианса НАТО и най-близо до Русия.

Алиансът включва България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Преди разговорите си с лидерите от Б9 Байдън заяви, че САЩ ще защитават "буквално всеки сантиметър от НАТО".

Държавите от Б9 са "фронтовата линия" на колективната отбрана на НАТО, както и "за свободата на демокрациите в Европа и по света".

Той заяви, че САЩ многократно са се активизирали, за да предоставят критична помощ за сигурността на Украйна, както и критична подкрепа за "буквално милиони" бежанци. /БГНЕС

Варшава / Полша