Байдън с подкрепа за афганистанското правителство

Президентите на САЩ и Афганистан Джо Байдън и Ашраф Гани проведоха телефонен разговор, по време на който изразиха общото становище, че настоящата офанзива на радикалното Движение „Талибан” в републиката противоречи на изявленията на нейните представители за мирно уреждане на конфликта.

"Президентът Байдън и президентът Гани се съгласиха, че настоящата офанзива от страна на талибаните директно противоречи на изявлението на движението за подкрепа за уреждане на конфликта чрез преговори", се казва в изявление на Белия дом след разговорите между лидерите на двете страни. По време на разговора е била обсъдена настоящата ситуация в Афганистан и са потвърдени ангажиментите си за "силно двустранно партньорство". Американският президент отново подчерта, че САЩ възнамерява да продължи да подкрепя афганистанските сили за сигурност.

Според пресслужбата на Белия дом, в искането за бюджет до Конгреса на САЩ за финансовата 2022 г. се предлага да се отпуснат 3,3 млрд. долара за афганистанския фонд за сигурност. От тази сума се предлага 1 милиард долара да бъдат използвани за подпомагане на афганистанските военновъздушни сили, включително „чрез изпращане на допълнителни летателни апарати, като трите наскоро ремонтирани хеликоптера Black Hawk UH-60, доставени в Кабул на 16 юли“. Американската администрация иска да похарчи още милиард долара за закупуване и доставка на афганистанските въоръжени сили и 700 милиона долара за заплати за афганистански войници. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ