Байдън към Путин: САЩ са готови и за дипломация, и за други сценарии

Американският президент Джо Байдън е обсъдил с руския президент Владимир Путин увеличаването на руските сили по границата с Украйна. Байдън също така е заявил на Путин, че САЩ са готови както за дипломатическо взаимодействие с Русия, така и за други сценарии. Това съобщиха от Белия дом.

Байдън е предупредил, че САЩ ще дадат решителен и бърз отговор в случай, че Русия нахлуе в Украйна.

„Байдън ясно даде да се разбере на президента Путин, ча макар САЩ да остават готови за дипломатическо взаимодействие в пълна координация с нашите съюзници и партньори, ние в същата степен сме готови и за други сценарии", се казва в изявлението.

Според американски служител, цитиран от медиите, САЩ оценяват проведения днес над един час разговор между двамата президенти като професионален и смислен.

Разговорът между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън приключи в 12:06 часа вашингтонско време (19:06 наше време).

Според американската страна той е продължил повече от час. Американският лидер проведе разговора от резиденцията си в Кемп Дейвид, щата Мериленд.

Както съобщи по-рано руският президентски говорител Дмитрий Песков, инициативата за разговора е на Вашингтон, а заявката бе предшествана от писмено обръщение от американска страна.

Преди това президентите на Русия и Съединените щати проведоха телефонен разговор в края на миналата година. На 7 декември те разговаряха чрез видеоконферентна връзка. Първата среща лице в лице между Путин и Байдън като държавни глави се състоя в Женева през юни 2021 г. /БГНЕС