Байдън-Макрон: Заедно за чиста енергия и срещу провокациите на Китай

Президентът на САЩ Джо Байдън и на Франция Еманюел Макрон поеха ангажимент да се координират по отношение на "предизвикателството" на Китай и призоваха за стабилност в Тайванския проток.

"Съединените щати и Франция ще продължат да се координират във връзцка с нашите опасения относно предизвикателствата на Китай към международния ред, основан на правила, включително зачитането на правата на човека, и да работят заедно с Китай по важни глобални въпроси като изменението на климата", се казва в съвместно изявление, публикувано от Белия дом.

Президентът Еманюел Макрон обеща да не тласка Киев към мирни преговори с Русия, с които не е съгласен. "Ние никога няма да призоваваме украинците да направят компромис, който няма да бъде приемлив за тях", каза Макрон на пресконференция в Белия дом.

Макрон каза, че има „истинска готовност“ от страна на украинския президент Володимир Зеленски да следва път към мир, добавяйки: „Нашата работа трябва да бъде да работим заедно с него“.

САЩ и Европа не трябва да се противопоставят един на друг, а европейците трябва да засилят индустриалните амбиции след оплакванията от подкрепата на САЩ за зеления бизнес, заяви френският президент Еманюел Макрон на пресконференция в Белия дом с президента на САЩ Джо Байдън.

„Искаме да успеем заедно – не един срещу друг. Ние, европейците, трябва да се движим по-бързо и по-силно, да имаме същата амбиция”, посочи Макрон.

Американският президентът Джо Байдън заяви, че усилията му за създаване на работни места в САЩ не са предназначени да бъдат за сметка на Европа. „Искам да кажа – ние сме отново в бизнеса, Европа отново е в бизнеса. И ние ще продължим да създаваме работни места в производството в Америка, но не за сметка на Европа“, каза Байдън на съвместна пресконференция с Макрон. Той засегна този въпрос след оплакванията на Макрон по повод държавната подкрепа за зелената индустрия на САЩ.

Байдън добави още, че се е договорил с френския лидер за хармонизиране на подходите на двете страни по въпросите на климата и енергетиката на фона на опасенията на Европа относно предполагаемия протекционизъм на САЩ. „Съгласихме се да обсъдим практически стъпки за координиране и съгласуване на нашите подходи, така че да можем да укрепим и осигурим веригите за доставки, производството и иновациите от двете страни на Атлантическия океан“, обясни Байдън.

„Съгласихме се да синхронизираме нашите подходи“, повтори Макрон.

Двамата президенти обещаха да си сътрудничат на принципите на взаимната изгода по въпросите на енергетиката и климата. В съвместно изявление, те отбелязаха, че работна група САЩ-Европейски съюз ще се стреми да засили допълнително тяхното „партньорство за чиста енергия и климат чрез взаимноизгодни начини“.