Байдън: Москва и Рияд са виновни за повишаването на цените на газа

Президентът на САЩ Джо Байдън посочи Саудитска Арабия и Русия като виновници за повишаването на цените на природния газ, след като ОПЕК+ предприе драстично намаляване на производството, предаде АА.

"Цената се покачва заради това, което руснаците и саудитците току-що направиха", заяви Байдън, докато изнасяше реч в щата Мериленд, северно от Вашингтон.

Президентът даде знак, че търси алтернативи след решението на ОПЕК+ да намали световното производство на петрол с около 2 млн. барела на ден.

Световните цени на петрола се повишиха с над 10 % тази седмица вследствие на съобщението от сряда.

Предполага се, че намалението ще влезе в сила едва през ноември, а Байдън се опита да смекчи ефекта от решението върху американския пазар, като разреши освобождаването на около 10 млн. барела от стратегическите резерви на САЩ.

The Wall Street Journal съобщи, че администрацията на Байдън се готви да намали санкциите срещу Венецуела, за да позволи на Chevron Corp. да възобнови изпомпването на петрол там. Този ход има за цел да отвори отново американските и европейските пазари за износ на петрол от Венецуела. /БГНЕС

Тагове: