Байдън може да обяви забрана на руски петрол и газ още днес

Белият дом може да обяви забрана за внос на руски енергийни продукти още днес, съобщи високопоставен служител на администрацията. Очаква се президентът да направи този ход след натиска на законодателите от двете партии да накажат Русия за нахлуването ѝ в Украйна. Планира се Байдън да направи изявлението в 10:45 ч. местно време от Белия дом, съобщи „Дейли Мейл“.

„Президентът Джо Байдън възнамерява да спре закупуването на петрол и природен газ от Москва, тъй като цените им в САЩ рязко се покачват“, съобщи от своя страна агенция Блумбърг. „Цените на природния газ ще се повишат, като Путин предупреждава, че барелите ще достигнат 300 долара“.

Администрацията на Байдън е подложена на натиск да действа от края на миналия месец, когато авторитарният лидер на Русия Владимир Путин нареди непровокирано и кърваво нахлуване в Украйна.

Съобщава се, че европейските съюзници не се присъединяват към забраната, но са обсъждали въпроса с американските служители.

Това се случва в момент, когато Путин заплаши да затвори кранчето на руския газ за Европа в отговор на бойкота на износа на енергия от страната му, което може да доведе до повишаване на цената на суровия петрол до зашеметяващите 300 долара за барел.

В понеделник цените вече се повишиха до невиждан от 2008 г. връх, достигайки 140 долара за барел.

САЩ разчитат на руския енергиен внос в много по-малка степен, отколкото Европа. Само около 7% от американския внос на течни горива е от Русия през 2020 г., според Американската администрация за енергийна информация. Но зависимостта на САЩ от руския суров петрол и петролни продукти значително нарасна през първата година от мандата на Байдън. Вносът само на суров петрол нарасна със 162%. През 2020 г. САЩ са внесли 28 млн. барела руски суров петрол. Сега той достига 73 милиона барела. От 2021 г. САЩ получават около 209 000 барела суров петрол на ден от Русия. Получават още 500 000 барела дневно други петролни продукти.

За разлика от тях 60% от руския износ на петрол отива в Европа, като покрива около една трета от търсенето на петрол на континента.

Русия е третият по големина износител на суров петрол и петролни продукти за САЩ. Америка получава по-голямата част от своя внос на нефт и нефтопродукти от Канада - 51,3%. След Канада се нарежда Мексико - 8,4%, след това Русия - 7,9%, и накрая Саудитска Арабия - 5,1%, според статистиката на Агенцията за енергийна информация за 2021 г.

Вносът на суров петрол, използван за производството на бензин, е с още по-малък дял - Русия осигурява на САЩ 3,5% от вноса на суров петрол. САЩ получават 61% от вноса си на суров петрол от Канада.

Стремежът към общонационална забрана на вноса на руски енергийни продукти набра сила, откакто по света исе разпространяват свидетелства и снимки на жестокостите на Путин в Украйна.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви в неделно писмо, че нейната камара разглежда законодателство за забрана на вноса на руски петрол. Тази седмица Конгресът трябва да приеме и пакет от помощи за Украйна в размер на 10 млрд. долара.

Законодателите и в Сената, и в Камарата на представителите внесоха множество законодателни предложения за такива забрани. В края на миналата седмица двупартийна група сенатори представи свой собствен законопроект за забрана на вноса на руски енергийни продукти, който Конгресът трябва да разгледа по бързата процедура.

Проучване на Ройтерс, направено в петък, показва, че 80% от американците подкрепят забраната за внос на руски петрол заради зверствата в Украйна. /БГНЕС