Байдън на посещение в Канада за разговори за търговията и миграцията

Президентът на САЩ Джо Байдън заминава за Отава, за да се справи с нарастващите проблеми в традиционно гладките отношения между северноамериканските съседи, предаде АФП.

След късен полет до канадската столица Байдън ще направи обръщение към парламента в петък и ще разговаря с министър-председателя Джъстин Трюдо.

Преди посещението двете страни подчертаха тясната интеграция между своите икономики и отбранителни структури.

"Мисля, че това ще бъде темата на тази визита, че ние сме там, за да се правим взаимно по-силни и по-добри", заяви посланикът на Канада в САЩ Кирстен Хилман пред Си Би Ес.

Но се очаква само скромен, ако изобщо има такъв, напредък по отношение на напрежението около Закона за намаляване на инфлацията на Байдън - мащабна програма за субсидиране и стартиране на разработването на електромобили и други продукти за чиста енергия в САЩ.

"Търсим по-голямо включване точно в тези неща", заяви пред репортери високопоставен канадски правителствен служител.

"Искаме Северна Америка, която да е конкурентоспособна в световен мащаб, така че нашите две икономики, които вече са толкова интегрирани, където толкова много предприятия и работни места и вериги за доставки разчитат една на друга, да могат да се конкурират със света и да бъдат успешни заедно."

Друг все по-нарастващ спорен въпрос е потокът от нелегални имигранти през границата от щата Ню Йорк към Канада през така наречения "Роксъм Роуд".

Въпреки че броят им е далеч по-малък от този на идващите през мексиканската граница в южната част на Съединените щати, възникналото политическо напрежение в Отава повтаря споровете за миграцията във Вашингтон.

"Ще говорим по въпросите на миграцията", заяви пред репортери Джон Кърби от Съвета за национална сигурност на Белия дом. "В това полукълбо има повече хора в движение, отколкото е имало след Втората световна война, и това засяга и двете ни страни."

Хилман нарече въпроса за границата "криза с много сериозни размери".

Канада настоява Съединените щати да затегнат съществуващото споразумение STCA, което има за цел да принуди търсещите убежище да подадат молбата си за убежище в първата безопасна страна, в която влязат - което в този случай биха били Съединените щати.

Миналата неделя лидерът на опозицията Пиер Полиевр от Консервативната партия обвини Трюдо в слабост по отношение на търговията и миграцията, като заяви, че "канадците са ограбвани от Съединените щати".

Третата област в дневния ред е сигурността.

Правителството на САЩ оказва натиск върху Канада да увеличи разходите си за отбрана, които през 2022 г. са били едва 1,33% от БВП. Предвижда се от 2026 г. те да нараснат до 1,59%, но това все още е доста под изискването на алианса на НАТО за минимум два процента от БВП.

Неотдавнашната тревога за китайски балон, който прекоси Съединените щати с предполагаема шпионска мисия, преди да бъде свален, последвана от свалянето на още два неидентифицирани обекта, постави в центъра на вниманието съвместната система за противовъздушна отбрана на САЩ и Канада, известна като НОРАД.

Байдън и Трюдо ще обсъдят как "да укрепим отбраната си както чрез НАТО, така и чрез НОРАД", каза Кърби. /БГНЕС

Отава / Канада