Байдън настоя да се преустанови нормалната търговия с Русия

С цел засилване на икономическия ефект върху Русия, президентът Байдън призова в петък Конгреса да преустанови нормалната търговия с Москва, докато руските сили, все още изправени пред решителната украинска съпротива, засилиха бомбардировките си в цялата страна.

Президентът Байдън заяви, че целта е да бъде "притиснат" руският президент Владимир Путин. "Путин трябва да плати цената", каза той, наричайки го "агресор".

Според предварителната информация, предложението е направено в координация с Г7 и Европейския съюз, като Конгресът ще трябва да вземе окончателното решение.

Очаква се обаче това да бъде формалност, тъй като американските законодатели са заявили подкрепата си за стъпката за отмяна на нормалните търговски отношения с Русия.

Преференциалният търговски статут, известен в Съединените щати като постоянни нормални търговски отношения (ПНТР), е ключов принцип на Световната търговска организация, който изисква от страните членки да гарантират равноправно тарифно и регулаторно третиране на останалите членове.

Предоставян от Съединените щати на повечето държави в света, с важни изключения като Куба и Северна Корея, статутът, известен също като статут на най-облагодетелствана нация, предоставя на внасяните от дадена държава стоки равни условия с тези на други търговски партньори.

Отнемането на статута на Москва, предоставен през декември 2012 г., би позволило на Байдън да наложи високи мита върху руските стоки или да ограничи вноса на някои продукти.

Новата търговска санкция ще сложи край на няколко кръга от мерки, целящи да прекъснат икономическите и финансовите връзки на Русия с останалия свят заради нахлуването ѝ в бившата съветска Украйна.

Те включват забрана на вноса на руски нефт, конфискуване на активи на милиардери, свързани с президента Владимир Путин, и замразяване на паричните запаси на страната.

Заедно с това тези действия вече доведоха Москва до ръба на фалит, съобщи АФП.

Тези стъпки обаче доведоха и до рязко покачване на цените на основни суровини като бензина и пшеницата, което се отрази неблагоприятно на потребителите в САЩ, които вече са изправени пред най-високата инфлация от четири десетилетия насам.

Експертите по търговия се съмняват дали новите мита ще бъдат ефективни.

"Пряката търговия на САЩ с Русия е сравнително малка, така че по-високите мита няма да им нанесат големи щети, но биха могли да повишат разходите на нашите производители, които разчитат на тях за ключови суровини", казва Уилям Райнш от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Освен това "допълнителните щети, които това нанася на търговската система, макар и да не са непосредствени, биха могли да бъдат значителни", казва той в анализ.

Миналата година Съединените щати внесоха от Русия стоки за малко под 30 млрд. долара, включително суров петрол за 17,5 млрд. долара.

МВФ заяви в четвъртък, че войната и санкциите ще доведат до "рязко свиване" на руската икономика и ще доведат до забавяне на глобалния растеж. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ