Байдън: Не е необходимо второ затваряне на САЩ

Американските власти прогнозират, че САЩ няма да имат нужда от втора блокада поради разпространението на индийската мутация на новия коронавирус, щамът Delta според новата класификация на Световната здравна организация. Това заяви в петък американският президент Джо Байдън, отговаряйки на въпроси на репортери в Белия дом.

Той беше попитан дали разпространението на щама Делта ще принуди администрацията на Вашингтон да вземе решение за второ заключване.

"Не мисля, защото толкова много хора вече са били ваксинирани. Щамът Делта обаче може да доведе до много смъртни случаи в региони, където населението не е било ваксинирано. Когато хората са получили и двете дози ваксини, е малко вероятно щамът за доведе до нещо. Освен това, съществуващите ваксини са много ефективни. Така че не, няма да има блокиране, но някои региони ще бъдат сериозно засегнати“, прогнозира президентът.

Преди това в своя реч ръководителят на Белия дом подчерта, че „новият вариант ще направи неваксинираните хора още по-уязвими, отколкото преди месец“. "Това е сериозен проблем, особено във връзка с това, което експертите наричат вариант Делта. Смята се, че той е по-лесен за предаване, потенциално е по-смъртоносен и е особено опасен за младите хора", добави Байдън, призовавайки американците да се ваксинират, за да се предпазят от този щам.

Той подчерта също, че разпространението на новия коронавирус в страната вече е довело до смъртта на над 600 000 жители. "Това е повече от (загиналите американци) през Първата световна война, Втората световна война, Виетнам и 11 септември (2001) взети заедно. Така че, макар да постигаме невероятен напредък, тя (болестта) остава сериозна и смъртоносна заплаха. Ако не сте ваксинирани, рискувате да се разболеете сериозно, да умрете или да разпространите инфекцията ", каза Байдън. /БГНЕС, ТАСС

Вашингтон / САЩ