Байдън: Не търсим конфликт с Иран, но ще регираме при заплаха

САЩ ще "защитят със сила нашите военнослужещи", заяви президентът Джо Байдън. По-рано той одобри ответни въздушни удари в отговор на атака с дрон от страна на подкрепяна от Иран групировка в Сирия, при която загина един американец, а други бяха ранени, съобщи Си Ен Ен.

Изглежда обаче, че действията на президента и предупрежденията на американските официални лица не са възпрели атаките, тъй като малко преди изказването му още един американски военнослужещ беше ранен при отделен удар в Сирия.

"Не се заблуждавайте: Съединените щати не търсят конфликт с Иран. Но бъдете готови да защитим със сила нашите военнослужещи", каза Байдън по време в Канада, където е на двудневно посещение.

"Точно това се случи снощи", продължи той. "Ще продължим да полагаме усилия за противодействие на терористичните заплахи в региона".

Изказването на президента бе първият му публичен коментар, след като в четвъртък вечерта САЩ нанесоха удар по ирански обекти, които според Пентагона са били използвани от групировки, свързани с Иранската революционна гвардия. Отговорът, който според Пентагона е "пропорционално и целенасочено действие, целящо да ограничи риска от ескалация и да сведе до минимум жертвите", дойде след като предполагаем ирански дрон удари обект, в който се помещава американски персонал в страната. Загина американски контрактор, а петима американски военнослужещи бяха ранени.

Вчера още един американски военнослужещ беше ранен, но сега е в стабилно състояние, след ракетно нападение в близост до петролни и газови находища.

"Вечерта на 24 март две нападения бяха насочени срещу американските и коалиционните сили в Сирия. В 22:39 ч. сирийско местно време множество ракети бяха насочени към коалиционните сили в обекта за поддръжка на мисията Коноко", заяви официалният представител.

Длъжностното лице заяви, че втората атака е извършена "приблизително в 23:23 ч. сирийско местно време, когато три еднопосочни атакуващи безпилотни летателни апарата са насочени към Грийн Вилидж. Два от трите безпилотни летателни апарата бяха свалени от коалиционните системи за противовъздушна отбрана".

Байдън заяви вчера, че "сърцето му и най-дълбоките му съболезнования" са насочени към семейството на убития контрактор, а президентът пожела "бързо възстановяване" на ранените.

Ударите вероятно ще увеличат напрежението с Иран, с който прокси групировки са свързани, въпреки че Техеран невинаги участва в ръководенето на атаките, които те извършват. САЩ вече наложиха санкции на Техеран за предоставяне на безпилотни летателни апарати за нападение на Русия, които да бъдат използвани във войната в Украйна.

В четвъртък председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Марк Мили отново изрази опасенията на САЩ, че Иран има потенциал да произведе достатъчно количество материал за ядрено оръжие за по-малко от две седмици и да произведе такова в рамките на месеци.

Бригаден генерал Патрик Райдър, говорител на Пентагона, подчерта пред репортери вчера, че САЩ не търсят конфликт с Иран.

"Не виждаме ескалация с Иран", каза той. "Но ударите, които предприехме снощи, имаха за цел да изпратят много ясно послание, че ще се отнесем сериозно към защитата на нашия персонал и че ще реагираме бързо и решително, ако той бъде застрашен." /БГНЕС