Байдън обеща нова военна помощ от половин милиард долара на Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Киев днес на изненадващо посещение в украинската столица, съобщи Си Ен Ен, публикувайки снимки редом до украинския президент Володимир Зеленски.

Кадри с него и украинския президент Володимир Зеленски пред катедралата "Свети Михаил" в Киев бяха публикувани от украински медии, по-специално от сайта Strana.ua. Във видеото се чува звукът от въздушната тревога, която е обявена в цялата страна, съобщава и Би Би Си. Посещението на американския държавен глава идва в момент, когато цяла Украйна е в тревога заради риск от въздушно нападение. Центърът на града е блокиран от сутринта.

„Джоузеф Байдън, добре дошъл в Киев! Вашето посещение е изключително важен знак за подкрепа за всички украинци“, посрещна го Зеленски.

Той обеща половин милиард долара допълнителна помощ за Украйна, съобщи Си Ен Ен.

Байдън заяви, че пакетът ще включва повече военно оборудване, включително артилерийски боеприпаси, повече противотанкови ракети „Спайк“ и "Джавелин" и гаубици.

Зеленски от своя страна заяви, че той и Байдън са говорили за „оръжия с голям обсег и оръжия, които все още може да се доставят на Украйна и които не са били доставяни преди“.

Байдън говори за устойчивостта на украинската съпротива, докато войната навлиза във втората си година.

"Предупреждавах света, че Русия ще нападне Украйна", каза американският президент, подчертавайки, че има значително съгласие в Конгреса относно подкрепата за Украйна.

Той се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, както и с първата дама Олена Зекенска, в президентския дворец в Киев.

Днес, 20 февруари, президентът на САЩ трябваше да направи двудневно посещение в съседна Полша. Пътуването му до Киев беше многократно изключвано от Белия дом. Предишния ден „Политико“ съобщи, че помощниците на Джо Байдън са обмисляли "да го преведат тайно през границата в Украйна", но в крайна сметка "пътуването е било почти изключено", тъй като повечето от помощниците му са смятали, че рискът за сигурността му "не си заслужава". Полските медии съобщиха, че украинският президент Володимир Зеленски също ще посети Полша тези дни. /БГНЕС