Байдън обвини републиканците в екстремизъм

Президентът на САЩ Джо Байдън критикува Доналд Тръмп и неговите "екстремистки" поддръжници, като ги нарече врагове на американската демокрация в обръщението си към нацията, излъчено в праймтайма на телевизионните мрежи.

В речта си във Филаделфия - люлката на американската демокрация, президентът започна атака срещу републиканците, които приемат идеологията на Тръмп "Да направим Америка отново велика" /MAGA/, и призова собствените си поддръжници да отвърнат на удара.

"Доналд Тръмп и републиканците от групата MAGA демонстрират екстремизъм, който застрашава самите основи на нашата република", каза Байдън, говорейки близо до мястото, където преди повече от два века са приети Декларацията за независимост и Конституцията на САЩ.

"Те приемат гнева. Те процъфтяват в хаоса. Те не живеят в светлината на истината, а в сянката на лъжата. В Америка няма място за политическо насилие. Точка. Няма. Никога няма да има", предупреди 79-годишният демократ - във връзка с миналогодишното нападение на Капитолия в САЩ от твърдолинейни привърженици на Тръмп, отказващи да приемат поражението му.

Като посочи забраната за аборти, защитавана от твърдолинейните консерватори в цялата страна и опасенията за ограничаването на други свободи - от контрацепцията до еднополовите бракове - американският лидер обвини "силите на MAGA", че са "решени да върнат страната назад".

Тъй като контролът над Конгреса е поставена на карта през ноември, Байдън се обърна директно към републиканците от основното течение да обединят усилията си с демократите и да отхвърлят политиката на Тръмп, която все още има влияние върху голяма част от неговата партия.

В речта си Байдън даде да се разбере по-ясно от всякога, че демократите възнамеряват да превърнат междинните избори в референдум за Тръмп, като заяви, че Републиканската партия е изцяло "доминирана, управлявана и сплашвана" от бившия президент и неговата програма MAGA.

"И това е заплаха за тази страна", каза той и настоя, че американската демокрация трябва да бъде защитена. "Да я защитим. Застанете в нейна защита", призова Байдън.

След избирането си през 2020 г. ветеранът-политик първоначално планираше да води тази битка чрез диалог с умерените републикански законодатели и чрез икономически и социални политики, насочени към средната класа.

Но разговорите за помирение затихнаха, след като социологическите проучвания показаха, че лидерът на демократите е по-добре да бъде по-агресивен.

Миналата седмица Байдън обвини поддръжниците на Тръмп, че са обзети от "полуфашизъм".

Терминът предизвика възмущение в редиците на консерваторите - лидерът на републиканското малцинство в Сената Кевин Маккарти обвини Байдън, че той "очерня" милиони "трудолюбиви, спазващи закона граждани".

"С цялото ми уважение, г-н президент, няма нищо лошо в душата на Америка", отвърна републиканският сенатор и дългогодишен поддържник на Тръмп Линдзи Греъм след речта на Байдън. "Американският народ страда заради вашата политика".

Ново социологическо проучване, публикувано в четвъртък от "Уолстрийт джърнъл", показва, че ако междинните избори се проведат днес, 47% от имащите право на глас биха гласували за демократите, а 44% - за републиканците. През март републиканците имаха преднина от пет пункта.

Демократите се надяват на обрат на изборите през ноември, на които се гласува за всички места в Камарата на представителите и за една трета от местата в Сената. По традиция междинните избори не са в полза на управляващата партия.

Напоследък обаче нещата вървят добре за Байдън - инфлацията се забавя, редица негови знакови реформи най-накрая бяха прокарани в Конгреса, а Тръмп се бори с поредица от криминални разследвания. Социологическите проучвания показват широка подкрепа за правото на аборт, което може да разклати позициите на много републиканци./БГНЕС, АФП, Би Би Си