Байдън планира среща с японския премиер в Белия дом през април

Президентът на САЩ Джо Байдън планира да проведе лична среща в Белия дом с японския премиер Йошихиде Суга през април тази година, съобщи информационният портал Axios, позовавайки се на свои източници.

Така японският премиер ще стане първият чуждестранен лидер, с когото Байдън ще се срещне лично в официалната си резиденция, отбелязва порталът. В същото време преговорите могат да бъдат отложени за по-късна дата в зависимост от успеха в борбата срещу разпространението на новия коронавирус. Според Axios срещата трябва да подчертае значението на американо-японския съюз, както и да стане първото от поредица посещения в САЩ на чуждестранни лидери. Белият дом отказа да коментира информация за възможна среща на върха на лидерите на двете страни.

Байдън е провел двустранна дистанционна среща с канадския премиер Джъстин Трюдо. Ръководителят на Белия дом също планира да се срещне в близко бъдеще в същия формат с лидерите на Австралия и Индия.

През февруари 2009 г. тогавашният министър-председател на Япония Таро Асо също стана първият чуждестранен лидер, приет от 44-ия президент на САЩ Барак Обама в Белия дом./БГНЕС