Байдън: Подкрепяме правото на Израел да се защитава от нападения

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства обявяването на прекратяване на огъня между Израел и палестинската групировка "Ислямски джихад", като същевременно заяви, че "отдавна и непоколебимо" подкрепя сигурността на Израел, включително правото му да се защитава от нападения.

Джо Байдън, президент на САЩ

"Приветствам днешното обявяване на прекратяване на огъня между Израел и бойците в Газа след тридневни сражения", каза Байдън, чието изявление беше разпространено от пресслужбата на Белия дом.

По думите на Байдън през последните 72 часа САЩ са разговаряли с представители на Израел, Палестинската автономия, Египет, Катар, Йордания и други страни от региона, за да "улеснят по-бързото разрешаване на конфликта".

Президентът на САЩ заяви, че през последните дни Израел "защитава народа си от безразборни ракетни нападения от страна на терористичната групировка "Палестински ислямски джихад".

Палестинският "Ислямски джихад" и пресслужбата на израелския министър-председател заявиха в неделя вечерта, че прекратяването на огъня ще влезе в сила в 23,30 ч. местно време. След влизането в сила на прекратяването на огъня в южната част на Израел се включиха сирени, предупреждаващи за възможен ракетен обстрел, съобщи късно през нощта пресслужбата на израелската армия./БГНЕС

Вашингтон / САЩ