Байдън посочи свой дългогодишен помощник за пратеник на САЩ в ЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън, приоритет на чиято администрацията имат отношенията с 27-членния блок, номинира дългогодишния си помощник Марк Гитенщайн за посланик в Европейския съюз, съобщи АФП.

Гитенщайн е служил при бившия президент Барак Обама като посланик в Румъния, страна-член на ЕС, където използва позицията си, за да се противопостави на злоупотребите с власт и в полза на приватизацията в младата демокрация.

Байдън обеща да съживи отношенията със съюзниците и ентусиазирано поддържаше Европейския съюз, за разлика от предшественика си Доналд Тръмп, който бе скептичен към мултинационалните институции и приветства развода на Великобритания с блока.

Юрист по образование, Гитенщайн работи 17 години като съветник на Демократическата партия в Комитета по правосъдие на Сената, където се сближи с Байдън, който председателстваше комисията като изгряващ млад сенатор.

Гитенщайн работи заедно с Байдън в ключов момент от кариерата на бъдещия президент - водеше отхвърлянето от страна на Сената на Робърт Борк, кандидат за поста на съдя във Върховния съд - и по-късно написа книга за епизода.

Самият Гитенщайн ще се нуждае от потвърждение от Сената, където контрол имат демократите, но републиканецът Тед Крус задържа номинацията поради възражения относно позицията на Байдън по газопровода "Северен поток 2" между Русия и Германия.

Тръмп посочи за свой посланик в ЕС Гордън Сондланд, богат собственик на хотел, но го уволни, след като последният даде показания пред Конгреса за натиска на Тръмп върху Украйна, довело до първия импийчмънт на президента. / БГНЕС

Вашингтон / САЩ