Байдън посрещна 79-ия си рожден ден в отлично здраве

Джо Байдън отпразнува 79-ия си рожден ден в събота, само ден, след като бе обявен за „здрав“ и „годен“ за президентския пост след обстойна, но рутинна проверка.

Както пояснява изданието, усилията насочени към това да убедят поддръжниците в желанието на държавния глава да остане в Белия дом за още един мандат, се полагат поради факта, че много демократи предполагат, че Байдън може да не участва в следващите избори, предвид по-специално възрастта му - към момента на гласуването той ще бъде на 81 години. Друг аспект е свързан с понижаване на рейтинга – към днешна дата около 40 % от жителите на страната одобряват работата на Байдън като президент.

"Единственото, което чух от него, е, че планира да се кандидатира отново... И аз се радвам за това", каза приятелят на Байдън и бивш сенатор-демократ Крис Дод. Освен това, както отбелязва „Вашингтон поуст“, Байдън обяви намерението си да участва в изборите по-рано този месец на събитие за набиране на средства за Демократическата партия. "Това, което той заявява публично, е това, в което той силно вярва... Той няма да се кандидатира, ако осъзнае, че не може да изпълнява работата физически и емоционално", каза пред изданието бившият губернатор на Пенсилвания Ед Рендъл, който присъства на това събитие.

Според вестника обаче подобни уверения не са спрели разговорите сред демократите дали името на Байдън ще се появи в избирателните бюлетини през 2024 г. Това заключение "Вашингтон поуст" направи въз основа на разговори с 28 стратези и служители на Демократическата партия. Например някои от тях са скептични към подобни изявления на президента и неговите помощници, смятайки, че независимо от истинските им планове е изгодно да говорят за преизбиране, за да предотвратят отслабването на позициите на Байдън сега. Други посочват, че поредната предизборна кампания може да означава много по-натоварен график от сравнително спокойната кампания през 2020 г., повечето от събитията в която се проведоха във виртуален формат поради пандемията.

В същото време, според изданието, ако Байдън реши да участва в президентската надпревара, служителите на Демократическата партия на етапа на вътрешнопартийната борба за номинирането на кандидата на Демократическата партия на изборите възнамеряват да подкрепят настоящия ръководител на държавата, а не други кандидати.

Както се очаква, Байдън официално ще обяви решението си за участие в борбата за президентския пост след междинните избори за Конгрес. Те ще се проведат през ноември 2022 г. / БГНЕС