Байдън предупреди републиканците срещу социални съкращения

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да запази социалните и здравни помощи за възрастни и американци с ниски доходи, като предупреди, че ще бъде „кошмар“ за републиканците, които искат да ги отнемат. „Знам, че много републиканци мечтаят да намалят социалното осигуряване и медицинското обслужване“, каза Байдън по време на пътуване до крепостта на републиканците в щата Флорида, който е с най-много хора без здравни осигуровки. „Е, позволете ми да кажа следното: ако това е вашата мечта, аз съм вашият кошмар.“ Въпреки че все още не е обявил официално кандидатурата си, Байдън изглежда говори с поглед към президентските избори през 2024 година.

Речта е заимствана от обръщението на Байдън за състоянието на Съюза във вторник, когато той разкритикува републиканците, че искат да съкратят социалните разходи, за да намалят огромния дълг на страната.

Около 18 процента от американците са на Medicare, федерална здравна застраховка за хора на 65 или повече години и други хора с определени увреждания. Medicaid е отделна програма, частично финансирана и управлявана от щатите, която покрива медицински разходи за американци с ниски доходи от всички възрасти. Говорейки в щат, който има голямо население от възрастни хора и също 5,5 милиона хора с ниски доходи в Medicaid, Байдън разкритикува губернатора на Флорида Рон ДеСантис за блокиране на разширяването на Medicaid. „Над 1,1 милиона (повече) души във Флорида биха имали право на Medicaid, ако губернаторът ДеСантис просто каже „Съгласен съм да се разширим“, каза Байдън. „Единствената причина разширяването на Medicaid да не се случи тук е политиката“. Байдън, който казва, че все още не е взел окончателно решение дали да се кандидатира за втори мандат през следващата година, залага много на засилването на социалните програми, за да събере избирателите. /БГНЕС, АФП