Байдън: Признаването на ДНР и ЛНР заплашва националната сигурност на САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за налагате на санкции заради признаването от Русия на независимостта на Донецката и Луганската народни републики. Признаването представлява "необичайна и изключителна" заплаха за националната сигурност и външнополитическите интереси на Америка.

Стандартната формулировка за такива документи е включена в указа за първите санкции във връзка с действията на Русия и разширяването на извънредното положение, което беше въведено във връзка с конфликта в Украйна още през 2014 г.

„Аз, Джоузеф Р. Байдън, младши, президент на Съединените американски щати, с настоящото удължавам извънредното положение... като заключаваме, че признаването от Руската федерация на т. нар. Донецка народна република (ДНР) и Луганска Народна република (ЛНР) противоречи на задълженията на Русия по споразуменията от Минск, заплашва мира, стабилността, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и по този начин представлява необичайна и изключителна заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ.

Със своя указ Байдън забрани на американците да инвестират в ДНР и ЛНР, да търгуват с тях и да ги финансират. Документът позволява да бъдат налагани санкции срещу всяко лице, което оперира в този регион. Във вторник се очаква американската администрация да разкрие нови мерки в отговор на руското признание на отцепилите се републики./БГНЕС

Вашингтон / САЩ