Байдън призова Конгреса да обуздае големите технологични компании

Президентът на САЩ Джо Байдън призова Републиканската и Демократическата партии да преодолеят дългогодишната политическа безизходица и да приемат закони, които да ограничат влиянието на големите технологични компании, предаде АФП.

Съединените щати са дом на световните технологични гиганти „Apple“, „Google“, „Amazon“ и „Meta“, но изостават от правителствата в Европа и Азия в изготвянето на по-модерни правила за ограничаване на тяхното влияние и власт.

"Рисковете, които тези компании представляват за обикновените американци, са ясни", заяви Байдън в статия, публикувана в "Уолстрийт джърнъл".

"Време е да започнем да действаме и да направим нещо", каза той.

Повечето от мерките срещу големите технологични компании в Съединените щати са предприети от щатските и местните власти или от национални регулаторни органи като Федералната търговска комисия или Министерството на правосъдието.

Байдън заяви, че администрацията му се стреми да прокара законодателство срещу Big Tech в няколко направления, включително по отношение на защитата на личните данни, и че подкрепя забрана на целевата реклама за деца.

Байдън също така настоя за по-справедлива конкуренция, при която "малките и средните предприятия, предприемачите - да могат да се конкурират при равни условия с най-големите компании".

"Следващото поколение велики американски компании не трябва да бъде задушавано от доминиращите оператори, преди да са имали възможност да стартират", добави той.

Подобен антитръстов закон се разглежда като далечен шанс, тъй като републиканците не желаят да попречат на големите бизнеси.

Големите технологични компании лобираха усилено през последните години, за да противодействат на всякакъв импулс за приемане на закон във Вашингтон.

Според доклад от декември на неправителствената организация „Public Citizen“ технологичните гиганти и техните съюзници са похарчили 277 млн. долара за лобиране през последните две години. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ