Байдън: Путин е причина за притока на бежанци към САЩ

Причината за нарастващия приток на бежанци към страната му е влошаването на световната икономика заради войната, която руският президент Владимир Путин започна срещу Украйна.

Джо Байдън, президент на САЩ

Това заяви американският президент в обръщението си към лидерите на северноамериканските и южноамериканските държави на официалната церемония по откриването на "Срещата на върха на Америките" в Лос Анджелис.

Байдън изтъкна, че демокрацията е най-важният фактор за развитието и подчерта, че тя трябва да се подкрепя чрез сътрудничество между държавите.

По повод на бежанския поток към САЩ, особено от страните от Централна и Южна Америка, Байдън заяви: "Глобалният инфлационен натиск се засили с жестоката война на Путин срещу Украйна. За семействата става все по-трудно да посрещат нуждите си. Всички тези фактори водят до наплив на бежанци в западното полукълбо."

Отчитайки със задоволство, че е установено ново икономическо партньорство със страните от американския континент Байдън изрази увереност, че това ще спомогне за възхода на икономиките им.

Участието на американския президент е придружено от недоволство, като демонстранти протестираха по маршрута на конвоя на Байдън, а в залата на срещата бе освиркан от някои участници. /БГНЕС

Лос Анджелис / САЩ