Байдън: Руска атака срещу Украйна все още е възможна

Президентът на САЩ Джо Байдън направи официално изявление няколко часа след изказването на руския президент Владимир Путин, че опасенията на Москва за сигурността трябва да се приемат по-сериозно.

Руската атака срещу Украйна "остава много вероятна", но човешката цена би била "огромна", заяви президентът на САЩ.

В изказване, излъчено по националната телевизия, той заяви, че САЩ са готови да отговорят решително на подобна стъпка.

По-рано Министерството на отбраната на Москва съобщи, че някои войници и техника напускат граничния регион, за да се върнат в базите си след края на планираните учения.

След срещата си във вторник с германския канцлер Олаф Шолц в Москва президентът Владимир Путин заяви, че Русия "разбира се" не иска война и е готова да търси решения със Запада.

"Готови сме да продължим да работим заедно. Готови сме да тръгнем по пътя на преговорите", заяви Путин на съвместна пресконференция с Шолц, като потвърди "частичното изтегляне на войските".

Байдън заяви, че въпреки твърденията на Русия, Вашингтон и съюзниците му все още не са потвърдили изтеглянето на нито един от 150 000-те войници, които според него Москва вече е събрала по границата с Украйна.

"Анализаторите посочват, че те остават в много голяма степен в заплашителна позиция", каза Байдън в обръщение по повод на кризата.

"Съединените щати са подготвени, независимо от това какво ще се случи", заяви американският лидер.

"Готови сме с дипломация", каза той. "И сме готови да отговорим решително на руска атака срещу Украйна, която все още е много вероятна", каза Байдън, като предупреди за "мощни санкции" в случай на инвазия. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ