Байдън с нов план за задължителна ваксинация

Администрацията на президента Джо Байдън ще нареди на компаниите със 100 или повече служители да ваксинират всички работници или да прилагат седмични тестове за коронавирус, като част от новите усилия да победят нарастващото разпространение на щама „Делта”, съобщи пресслужбата на Белият дом.

Компаниите трябва да "гарантират, че работната им сила е напълно ваксинирана или да изискват работниците, които остават неваксинирани, да дадат отрицателен резултат от тест поне веднъж седмично", се казва в изявлението на Белия дом.

Мярката ще засегне около 80 милиона души и идва в допълнение към удължаването на мандатите за ваксини за федералните служители и новите мандати за всички, работещи в болници.

Президентът Джо Байдън заяви, че „ясно изразено малцинство от американци“ не позволява на САЩ да преодолеят пандемията, съобщи АФП.

„Малцинство от американци, подкрепяно от ясно изразено малцинство от избрани служители, ни пречи да направим решителен обрат /в преодоляването на пандемията/“, каза той в телевизионно обръщение, по време на което обяви новия план за ваксинация.

Планът предвижда и по-строги наказания за хората, отказващи да носят маски в обществения транспорт. Размерът на глобата ще се удвои. За първо провинение нарушителят ще бъде наказан с глоба от 500 долара, а за второ – глобата може да е с размер до 3000 долара.

Байдън обяви, че е подписал или скоро ще подпише укази за задължителната ваксинация на всички държавни служители и работещи във федералната администрация на САЩ. В допълнение, властите в страната упълномощават компании с повече от 100 служители да ги ваксинират или да изискват седмични тестове от своите служители.

Ръководителят на Белия дом подчерта, че толерантното му отношение към неваксинираните "е към своя край". "Моето послание към неваксинираните американци е: какво друго можете да очаквате, какво още трябва да видите? Направихме ваксинацията безплатна, безопасна и удобна", заяви Байдън.

В Съединените щати повече от 25% от населението на страната - тоест повече от 80 милиона души - все още не са ваксинирани срещу коронавируса./БГНЕС