Байдън ще обяви най-големия след Втората световна война бюджет

Президентът Джо Байдън ще представи предложение за огромен бюджет, който включва 6 трилиона долара държавни разходи за следващата финансова година - сума, която ще доведе федералните разходи до нива, които не са наблюдавани от Втората световна война, според „Дейли Мейл“.

С този бюджет страната ще продължи да има дефицит от над 1 трилион долара, ниво, което вече достигна с началото на пандемията прогнозиран годишен дефицит от 1,3 трилиона долара на фона на приетите и предложени федерални програми.

Нивата на разходите ще продължат възходящата траектория, достигайки $8,2 трилиона в края на десетилетието, според подробни данни от най-горните етажи, изтекли към „Ню Йорк Таймс“.

Бюджетът е първият шанс на Байдън да остави своя отпечатък в правителството. Планът отразява някои от предложенията, които вече е направил, включително основна инфраструктурна програма, която той първо предложи за 2,3 трилиона долара, но сега иска да намали до 1,7 трилиона долара в опит да осигури подкрепа в Сената.

Големият тласък в разходите и продължаващите дефицити със сигурност ще привлече вниманието на републиканската опозиция, въпреки че дефицитът нараства с всяка година, а също и по време на пандемията под управлението на Доналд Тръмп.

Бюджетът е просто план, по който всяка камара на Конгреса ще трябва да гласува, и ще оформи сметките за разходите, които Конгреса и Сената се опитват да приемат, за да превърнат програмите в реалност.

Според погледа на „Таймс“за бюджета, предложеното от Байдън повишаване на данъците за хората с по-висок доход ще започне да намалява дефицита след 2030-та година, след което ще стане напълно ефективно.

Администрацията прогнозира дефицит от 1,8 трилиона щатски долара през 2022 г. на фона на икономически скок и поредица от предложения за облекчаване на коронавируса, които бяха приети.

Предложеният от Тръмп бюджет за 2021 г. беша 4,8 трилиона долара. /БГНЕС