Байдън ще отмени правото на отказ от ваксинация срещу редовни тестове за коронавирус

Президентът на САЩ Джо Байдън отмени облекчението, което позволяваше на държавните служители да не се ваксинират срещу коронавирус, ако си правят редовно тестове, съобщи CNN.

Според източник на медията, днес държавният глава ще обяви новите мерки за разширяване на ваксинацията сред федералните държавни служители, като подпише съответния указ за това. Аналогични изисквания могат да бъдат прилагани и спрямо служители на частни компании, които предоставят услуги на федералното правителство.

В края на юли Байдън препоръча на всички федерални служители да се ваксинират срещу коронавирус. Тогава им бе предоставена възможността, в случай на отказ от ваксинация, да носят маски на работа, независимо от географското положение, да спазват социална дистанция и веднъж или два пъти седмично да си правят тестове.

По-рано беше съобщени, че днес Джо Байдън ще представи пред американската администрация нов план, насочен срещу разпространението на щама Делта” и увеличаване броя на ваксинираните. Според прессекретаря на Белия дом Джен Псаки, президентът ще „представи стратегия от шест части”, в която ще представи възможностите за сътрудничество на държавните структури с частния сектор във връзка с борбата срещу разпространението на инфекцията. /БГНЕС