Байдън – Си: Сблъсъци по въпроса за Тайван, общ език по въпроса за Украйна

Вашингтон ще продължи да се конкурира "енергично" с Пекин, но това съперничество не бива да прераства в конфликт. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън пред китайския президент Си Дзинпин по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия.

Президентите приключиха знаменателната среща на върха в Бали след тричасови разговори, целящи да попречат на тлеещото им съперничество да прерасне в конфликт, съобщи АФП.

"Президентът Байдън поясни, че САЩ ще продължат да се конкурират енергично с КНР, включително като инвестират в източници на сила у дома и като обединяват сили със съюзници и партньори по света. Той повтори, че това съперничество не трябва да прераства в конфликт, и подчерта, че САЩ и КНР трябва да управляват конкуренцията отговорно и да поддържат отворени линии за комуникация", заяви американската администрация в изявление, публикувано след двустранната среща.

Лидерите обсъдиха и ситуацията около Тайван. Във връзка с това президентът на САЩ увери китайския лидер, че политиката на Вашингтон спрямо острова не се е променила. "Политиката ни за единен Китай не се е променила, САЩ се противопоставят на едностранни промени в статуквото от която и да е от двете страни, а световната общност е заинтересована от поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток", съобщиха от Белия дом.

Президентът на САЩ заяви на своя колега, че "агресивните" действия на Китай по отношение на Тайван излагат на риск мира.

Байдън изрази възражения срещу "принудителните и все по-агресивни действия на Китай спрямо Тайван", като добави, че те "подкопават мира и стабилността в Тайванския проток и в по-широкия регион".

Китайският президент Си Дзинпин предупреди американския си колега да не преминава "червената линия" на Пекин по отношение на остров Тайван.

"Тайванският въпрос е в основата на основните интереси на Китай и първата червена линия, която не трябва да бъде пресичана в китайско-американските отношения", съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Президентът на САЩ заяви, че не вярва, че Китай има "предстоящи" планове да нахлуе в Тайван, като даде оптимистична оценка на разговорите с президента Си Дзинпин.

"Не смятам, че има някакъв предстоящ опит от страна на Китай да нахлуе в Тайван", заяви Байдън на пресконференция след разговорите в Бали.

Напрежението рязко нарасна по отношение на Тайван, като през август Китай проведе мащабни военни учения след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в самоуправляващата се демокрация, за която претендира.

Двамата президенти се договориха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да посети Китай.

"Двамата лидери се споразумяха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да посети Китай, за да продължи обсъжданията", заяви администрацията на САЩ.

Двамата лидери изразиха надежда, че двете сили могат да се справят с нарастващите различия. Байдън подчерта, че САЩ и Китай трябва да работят заедно за решаването на глобални проблеми като изменението на климата, глобалната макроикономическа нестабилност, както и здравеопазването, продоволствената сигурност и много други.

"Точно това очаква от нас международната общност. Двамата лидери се споразумяха да упълномощят ключови висши служители в своите администрации да поддържат контакти и да задълбочат конструктивните усилия по този и други въпроси", съобщи Белият дом.

Китайският президент Си Дзинпин заяви по време на срещата си с президента на САЩ Джо Байдън, че Китай не възнамерява да предизвиква или измества Съединените щати, съобщи от своя страна китайското външно министерство.

"Китай никога не се е стремял да променя международния ред, не се намесва във вътрешните работи на Съединените щати и няма намерение да предизвиква или измества Съединените щати", заяви Си Дзинпин.

Си Дзинпин заяви още, че светът е достатъчно голям, за да могат двете страни да просперират и да се конкурират.

"При сегашните обстоятелства Китай и Съединените щати споделят повече, а не по-малко общи интереси", каза Си на Байдън.

Байдън, който седеше срещу Си на маса с лице към него, заяви, че Пекин и Вашингтон "споделят отговорността" да покажат на света, че могат "да управляват различията си, да предотвратят превръщането на конкуренцията в конфликт".

Си, най-могъщият лидер на Китай от десетилетия насам, който наскоро си осигури трети мандат, нарушаващ нормите, каза на Байдън, че светът е "стигнал до кръстопът".

"Светът очаква, че Китай и Съединените щати ще се справят правилно с отношенията", каза му Си.

Двамата лидери са обсъдили и ситуацията в Украйна, като Си е казал на Байдън, че Пекин е "дълбоко загрижен" за конфликта.

"Китай през цялото време е стоял на страната на мира и ще продължи да насърчава мирните преговори", е казал китайският лидер. "Подкрепяме и очакваме възобновяването на мирните преговори между Русия и Украйна".

Китай се надява, че НАТО, ЕС и САЩ ще започнат всеобхватен диалог с Москва, заяви още китайският президент.

"Подкрепяме и се надяваме на възобновяване на мирните преговори между Русия и Украйна и същевременно очакваме САЩ, НАТО и Европейският съюз да започнат всеобхватен диалог с Русия", заяви Си Дзинпин, цитиран в изявление на китайското външно министерство след срещата.

Въпреки сблъсъка по отношение на Тайван Белият дом посочи, че е намерил общи позиции с Китай по отношение на руската инвазия в Украйна - важен приоритет за Байдън, който се надява да лиши Москва от ключов потенциален източник на международна подкрепа.

Си и Байдън "потвърдиха съгласието си, че никога не трябва да се води ядрена война и такава никога не може да бъде спечелена, и подчертаха противопоставянето си на използването или заплахата от използване на ядрени оръжия в Украйна", се казва в изявлението на Белия дом.

Според американски официални представители Китай, въпреки реторичната подкрепа за Русия, не е доставил оръжия за войната в Украйна, като Москва е принудена да разчита на Иран и Северна Корея.

Байдън също така подкани Китай да обуздае съюзника си Северна Корея, след като рекордната серия от ракетни изпитания породи опасения, че Пхенян скоро ще извърши седми ядрен опит.

Байдън каза на Си, че "всички членове на международната общност имат интерес да насърчават КНДР да действа отговорно", съобщи Белият дом, използвайки акронима за официалното име на Северна Корея.

По-рано Китайската централна телевизия съобщи, че двустранната среща между китайския президент Си Дзинпин и президента на САЩ Джо Байдън е продължила 3 часа и 12 минути и това е първата лична среща между Си Дзинпин и Байдън, откакто Байдън пое поста президент на САЩ. За последен път двамата се срещнаха лично през 2017 г. в Давос, когато Байдън беше вицепрезидент на САЩ.

Последната лична среща на Си с президент на САЩ беше през 2019 г. с Доналд Тръмп, който заедно с Байдън определи Китай като основен международен проблем и единствен потенциален претендент за първенството на САЩ на световната сцена.

Въпреки че срещата беше първата среща на Си и Байдън в качеството им на президенти, двойката има необичайно дълга съвместна история. По оценка на Байдън той е прекарал 67 часа като вицепрезидент лично със Си, включително по време на пътуване до Китай през 2011 г., целящо по-добро разбиране на тогавашния лидер на Китай, и на среща през 2017 г. в последните дни от управлението на Барак Обама.

Във вторник Си ще проведе и първата официална среща с австралийски лидер от 2017 г. насам, съобщи министър-председателят Антъни Албанес, след съгласувана кампания за натиск от страна на Пекин срещу близкия съюзник на САЩ. /БГНЕС