Байдън: Стоя категорично зад решението си да изтегля американските войски от Афганистан

Президентът Байдън заяви, че поддържа категорично решението си да изтегли американските сили от Афганистан, характеризирайки го като избор между изтегляне или връщане към битката с талибаните в средата на бойния сезон.

„Стоя категорично зад решението си“, каза Байдън в обръщението си към нацията от Белия дом. "След 20 години научихме по трудния начин, че никога не е имало подходящ момент за изтегляне на американските сили. Ето защо все още бяхме там".

Байдън каза, че е преценил внимателно рисковете, преди да вземе решението си, но призна, че ситуацията на място се е развила по-бързо, отколкото се е очаквало.

„Бяхме на ясно с рисковете“, каза той. "Планирахме всяка непредвидена ситуация. Но аз винаги съм обещавал на американския народ, че ще бъда честен с вас. Истината е, че нещата се случиха по-бързо, отколкото очаквахме".

Президентът очерта кои, според него, са събитията, довели до бързото превземане на страната от талибаните.

"И така, какво се случи? Афганистанските политически лидери се отказаха и избягаха от страната. Афганистанската армия се срина, някои без да се опитват да се бият. Ако не друго, развитието на събитията от последната седмица доказа, че прекратяването на военното участие на САЩ в Афганистан беше правилното решение “, каза Байдън. "Американските войски не могат и не трябва да се бият във война и да умират във война, в която афганистанските сили не са готови да се борят за себе си".

"Похарчихме над трилион долара. Обучихме афганистанска военна сила от около 300 000 души, невероятно добре оборудвана. Сила, по-голяма по размер от войските на много от нашите съюзници в НАТО. Дадохме им всички инструменти, от които се нуждаеха. Платихме им заплати, осигурени за поддръжката на военновъздушните им сили - нещо, което талибаните нямат “, продължи той.

"Дадохме им всички шансове да определят собственото си бъдеще. Но не можахме да им осигурим воля да се борят за това бъдеще. Има някои много смели и способни афганистански специални части и войници, но ако Афганистан не е в състояние да окаже реална съпротива на талибаните няма шанс, че след още една година, още пет години или още 20 години американският военен ботуш на земята им ще направи някаква промяна”.

"Така че искам отново да попитам онези, които твърдят, че трябваше да останем. Колко още поколения дъщери и синове на Америка бихте ме накарали да изпратя да се бият в гражданската война в Афганистан, когато афганистанските войски няма да го направят? Колко още живота, американски животи да бележат с безкрайни редици надгробни камъни на националното гробище в Арлингтън? Категоричен съм в отговора си: Няма да повтарям грешките, които допуснахме в миналото", каза президентът на САЩ.

"Сцените, които виждаме сега в Афганистан, са болезнени, особено за нашите ветерани, нашите дипломати, хуманитарни работници, за всеки, който е прекарал време на тази земя, за да подкрепи афганистанския народ. За тези, които са загубили близките в Афганистан и за американците, които са воювали и служили на страната ни в Афганистан. Това е дълбоко, дълбоко лично. Така е и за мен".

Американският президент заяви, че е пътувал до Афганистан четири пъти.

"Срещал съм се с хората, говорил съм с лидерите им. Прекарвах време с нашите войски и разбрах от първа ръка какво е било и какво не е възможно в Афганистан. Така че сега сме съсредоточени върху това, което е възможно. Ние ще продължим да подкрепяме афганистанския народ“, каза Джо Байдън./БГНЕС, Си Ен Ен