Байдън: Суверенна палестинска държава би гарантирала бъдещето на Израел

Американският президент Джо Байдън заяви пред Общото събрание на ООН във вторник, че суверенна и демократична палестинска държава е „най -добрият начин“ да се гарантира бъдещето на Израел, съобщи АФП.

„Ангажиментът на САЩ за сигурността на Израел не подлежи на съмнение“, каза Байдън в реч пред Общото събрание на ООН. "Но аз продължавам да вярвам, че решението с две държави е най-добрият начин да се гарантира бъдещето на Израел като еврейска демократична държава, живееща в мир заедно с жизнеспособна, суверенна и демократична палестинска държава", каза той. „В момента сме далеч от тази цел, но никога не трябва да си позволяваме да се отказваме от възможността за напредък.“

САЩ ще се върнат към иранската ядрена сделка „изцяло“, ако Техеран направи същото, каза също Байдън. Той каза, че САЩ "работят" с Китай, Франция, Русия, Великобритания и Германия за "дипломатическо ангажиране на Иран и за търсене на връщане към" Съвместния всеобхватен план за действие, който Америка напусна през 2018 г.

"Готови сме да се върнем към пълното спазване, ако Иран направи същото", добави той.

Военната мощ на САЩ трябва да бъде „инструмент за използване само в краен случай“, каза американският президент Джо Байдън в речта си пред Общото събрание на ООН.

Той също каза, че САЩ ще поемат „допълнителни ангажименти“ по отношение на пандемията на срещата на върха в сряда, съобщи АФП.

Президентът на САЩ също заяви, че Америка "открива нова ера на непреклонна дипломация" след края на войната в Афганистан. От неговите думи става ясно, че САЩ ще бъдат готови да използват сила „ако е необходимо“, но че военната мощ трябва да бъде „инструмент за използване само в краен случай“.

„Мисията трябва да бъде ясна и постижима, предприета с информирано съгласие на американския народ и когато е възможно в партньорство с нашите съюзници“, добави Байдън.

Президентът посочи, че САЩ не търсят „нова Студена война“ по отношение на Китай.

САЩ ще "удвоят" приноса си за финансирането на борбата за възстановяване на климата. "Това ще направи САЩ лидер в публичното финансиране на климата", каза Байдън пред световните лидери в Ню Йорк. /БГНЕС