Байдън разшири черния списък за китайски компании

Американският президент Джо Байдън включи в „черния списък” за инвеститорите още 28 китайски фирми, свързани с "военно-индустриалния комплекс" в Пекин. Това забранява достъпа до тях на американски инвестиции, съобщиха от Белия дом.

Този ход увеличи т. нар „чернен списък” от 31 китайски фирми от ерата на Тръмп на 59 заради китайската технология за наблюдение, използвана за „улесняване на репресиите или сериозни нарушения на правата на човека“, които „подкопават сигурността или демократичните ценности на САЩ и нашите съюзници“, гласи изявление на администрацията на Байдън.

По-рано днес АФП съобщи, че Джо Байдън възнамерява тази седмица да преработи списък с китайски фирми, в които американските инвеститори имат право да притежават акции.

Това се прави в процеса на преоценка на отношенията на световните сили след Тръмп, като същевременно поддържа натиск върху Пекин. Доналд Тръмп забрани на американците да

купуват дялове в 31 китайски компании, за които се смяташе, че доставят или подкрепят китайската армия и апарата за сигурност на Пекин..

Списъкът включва големи телекомуникационни компании, строителни и технологични фирми като China Mobile, China Telecom, фирма за видеонаблюдение Hikvision и China Railway Construction Corp. Това беше сред поредица от мерки на Белия дом, насочени към потушаване на възхода на азиатския гигант, което силно обтегна отношенията между Вашингтон и Пекин./БГНЕС