Байдън за сближаване с ЕС в първата си официална пресконференция

На първата си официална пресконференция след встъпването си в длъжност президентът Джо Байдън призова за възстановяване на връзките, разкъсани от предшественика му Доналд Тръмп.

САЩ се надяват да изградят общ фронт на демокрациите срещу нарастващата мощ на авторитарните сили, водени от Китай и искат да привлекат като съюзник ЕС.

Лидерите на ЕС на свой ред приветстваха обещанието на Вашингтон да работят заедно, въпреки че някои твърдят, че блокът трябва да остане по-независим, след изолационистката политика на Тръмп.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС и САЩ могат да промотират демократичните ценности, като работят заедно, след като президентът Джо Байдън се присъедини към видеосрещата на върха с лидерите на блока.

„Като застанат заедно, рамо до рамо, ЕС и САЩ могат да покажат, че демокрациите са най-подходящият начин за защита на гражданите, за издигане на достойнството на хората и генериране на просперитет“, написа Мишел в Tуитър.

САЩ и ЕС направиха първа стъпки към координирани съвместни действия срещу Пекин в понеделник, като обявиха синхронизирани санкции заради репресиите срещу уйгурите в Китай.

Те също така се споразумяха по-рано тази седмица да прекратят наложените по времето на Тръмп мита „тит а тат“ заради търговски спор, свързан с Boeing и Airbus.

ЕС иска да работи с Байдън за борба с пандемията от коронавируса и с изменението на климата, след като той върна САЩ като страна в Парижкото споразумение от 2016 г.

Тръмп не проведе общи разговори с всички лидери на ЕС, докато двамата предишни президенти Барак Обама и Джордж Буш имаха срещи с целия блок.

На първата си официална пресконференция след встъпването си в длъжност доминираха журналистическите въпроси, свързани с мигрантската криза по границата с Мексико.

Повече от 17 000 деца се намират в държавните центрове за задържане и Байдън трябваше да разясни дали неговата политика не е допринесла за увеличаващи се поток мигранти и струпването на деца в центровете. Президентът защити решенията си и обеща достъп на журналистите и прозрачност.

Байдън говори за приоритетите във вътрешната и външната политика на САЩ – от контрола над оръжията до изтеглянето на американските войски от Афганистан.

Той заяви, че до 100-я ден на встъпването му в длъжност ще бъдат поставени 200 милиона дози ваксини - цел която самият той определи като амбициозна, но възможна. Но въпросите за ситуацията на границата между САЩ и Мексико доминираха.

По време на пресконференцията в Белия дом Байдън обвини предшественика си Доналд Тръмп за нарастващата хуманитарна криза на южната граница и заяви, че е нормално САЩ да изпитват силен натиск на мигранти през по-хладните месеци.

По отношение на провокативните действия на Северна Корея Байдън заяви, че е "подготвен за някаква форма на дипломация" със Северна Корея, но "тя трябва да бъде обусловена от денуклеаризацията като краен резултат". Той каза, че Вашингтон се консултира със своите партньори и съюзници и ще има отговор, ако Пхенян реши да ескалира напрежението.

Американският президент „произведе новина” като заяви пред журналистите, че неговото "очакване" е да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., което беше очевиден опит да се преустановят спекулациите, че като най-възрастният човек, заемал някога тази длъжност, той ще се оттегли след един мандат.

Байдън съобщи, че американската администрация ще се сблъска с трудности при изтеглянето на американските войски от Афганистан до 1 май. Както обясни американският лидер, ще е трудно да се изтеглят войските в рамките на тези условия поради "тактически съображения". Той заяви, че САЩ провеждат консултации със своите съюзници относно това "как да постъпят".

"Няма да останем дълго - добави Байдън. - Ще си тръгнем. Въпросът е кога ще си тръгнем". Попитан за възможността американските войски да останат в Афганистан до следващата година, президентът отговори: "Не мога да си представя, че това ще се случи”.

От своя страна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че разногласията между САЩ и Германия по отношение на "Северен поток 2" няма да повлияят на отношенията между двете страни, предадоха световните агенции.

„Фактът, че имаме разногласия във връзка със „ Северен поток 2 “- и това е истинско несъгласие - не влияе и няма да повлияе на цялостното ни партньорство и отношения“, каза Блинкен в интервю за Euronews.

„Факт е, че в САЩ имаме закони, които изискват санкции срещу компании, които имат финансово участие в изграждането на този газопровод и затова исках да се уверя, че нашите партньори разбират нашата позиция по този въпрос“, каза държавният секретар на САЩ.

По-рано САЩ отново предупредиха всички компании, участващи в изграждането на „Северен поток 2” за санкциите. Блинкен заяви, че такива компании са изложени на риск да бъдат обект на американски санкции, и поиска да спрат работа по проекта. В отговор на изявленията на Блинкен концерните Uniper и OMV, които участват в проекта "Северен поток 2", публикуваха изявления в защита на газопровода. От OMV подчертаха икономическата същност на проекта "Северен поток 2", като отбеляза значението на газопровода за сигурността на доставките и конкурентоспособността на Европа, а Uniper е убеден, че проектът ще бъде завършен, съобщиха от пресслужбите на компаниите пред европейски медии./БГНЕС