Байдън: Заповедта на МНС за арест на Путин е оправдана

Американският президент Джо Байдън заяви, че издаването от Международния наказателен съд /МНС/, на заповед за арест на руския президент Владимир Путин по обвинения във военно престъпление за депортиране на украински деца е "оправдана", предаде АФП.

"Този ход е много силен", заяви американският президент пред репортери в Белия дом, като същевременно отбеляза, че Съединените щати не са член на Международния наказателен съд.

БГНЕС припомня, че Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и на президентския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова.
В изявлението на съда се казва, че те може да са замесени във "военни престъпления, свързани с незаконно депортиране на население (деца) и незаконно прехвърляне на население (деца) от окупираните територии на Украйна в Руската федерация".
"Камара II на Международния наказателен съд ("МНС" или "Съдът") издаде заповеди за арест на две лица във връзка със ситуацията в Украйна: Владимир Владимирович Путин и г-жа Мария Алексеевна Лвова-Белова, се казва в съобщението.
„Г-н Владимир Владимирович Путин, роден на 7 октомври 1952 г., президент на Руската федерация, се предполага, че е отговорен за военното престъпление незаконна депортация на население (деца) и това незаконно прехвърляне на население (деца) от окупираните райони на Украйна в Руската федерация (съгласно член 8, параграф 2, буква а), подточка vii) и член 8, параграф 2, буква б), подточка viii) от Римския статут). Твърди се, че престъпленията са извършени на окупираната украинска територия поне от 24 февруари 2022 г. Съществуват основателни причини да се смята, че г-н Путин носи индивидуална наказателна отговорност за горепосочените престъпления, i) за това, че е извършил деянията пряко, съвместно с други лица и/или чрез други лица (член 25, параграф 3, буква а) от Римския статут), и ii) за това, че не е упражнил надлежен контрол върху гражданските и военните си подчинени, които са извършили деянията или са допуснали извършването им и които са били под неговата ефективна власт и контрол, съгласно отговорността на висшестоящия (член 28, буква б) от Римския статут).”
Г-жа Мария Алексеевна Львова-Белова, родена на 25 октомври 1984 г., комисар по правата на детето в канцеларията на президента на Руската федерация, се счита за отговорна за военното престъпление незаконна депортация на население (деца) и за незаконното прехвърляне на население (деца) от окупираните райони на Украйна в Руската. Твърди се, че престъпленията са извършени на окупираната украинска територия поне от 24 февруари 2022 г. Съществуват разумни основания да се смята, че г-жа Лвова-Белова носи индивидуална наказателна отговорност за горепосочените престъпления, за това, че е извършила деянията пряко, съвместно с други лица и/или чрез други лица, се казва още в съобщението на Съда.

Въз основа на молбите на прокуратурата от 22 февруари 2023 г. Камара II на досъдебното производство счита, че са налице основателни причини да се смята, че всеки от заподозрените носи отговорност за военното престъпление незаконна депортация на население и за това незаконно прехвърляне на население от окупираните райони на Украйна в Руската федерация в ущърб на украинските деца.
Камарата счита, че заповедите са секретни, за да се защитят жертвите и свидетелите, както и за да се предпази разследването. Независимо от това, като има предвид, че поведението, за което се говори в настоящата ситуация, продължава и обществената осведоменост за заповедите може да допринесе за предотвратяването на по-нататъшно извършване на престъпления, Камарата счита, че е в интерес на правосъдието да разреши на секретариата да оповести публично съществуването на заповедите, имената на заподозрените, престъпленията, за които са издадени заповедите, и начините на отговорност, както е установено от Камарата.
Гореспоменатите заповеди за арест са издадени въз основа на заявленията, подадени от прокуратурата на 22 февруари 2023 г., гласи публикуваният на сайта на Международния наказателен съд текст. /БГНЕС

Кремъл отхвърли заповедта на МНС за Путин

Кремъл заяви, че решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на президента Владимир Путин е юридически "невалидно", тъй като Москва не признава юрисдикцията на базирания в Хага съд.

Високопоставени руски служители и пропагандисти се разгневиха, докато членове на опозицията приветстваха този ход.

"Русия, както и редица други държави, не признава юрисдикцията на този съд и затова от правна гледна точка решенията на този съд са нищожни", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия не е член на Международния наказателен съд.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че решенията на МНС "нямат никакво юридическо значение" за Русия.

"Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и не носи никакви задължения по него", заяви тя в Telegram.

"Русия не си сътрудничи с този орган и евентуални "рецепти" за арест, идващи от международния съд, ще бъдат юридически невалидни, що се отнася до нас", каза Захарова, без да споменава Путин по име.

Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев също се включи в Twitter, като оприличи заповедта на тоалетна хартия. /БГНЕС