Байдън: Атаките на Хамас срещу Израел са "чисто зло"

Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън осъди "Хамас" и подчерта подкрепата на САЩ за Израел, който скърби за смъртта на повече от 1000 души, включително най-малко 14 американци, в резултат на изненадваща атака, извършена от палестинската войнствена групировка.

Президентът също така изрази загриженост за американците, държани като заложници от "Хамас", подкрепяна от Иран ислямистка групировка.

"Има моменти в този живот и имам предвид това буквално, когато чистото неподправено зло се отприщва на този свят. Народът на Израел преживя един такъв момент този уикенд", каза Байдън.

"Това е акт на чисто зло", добави той.

Във вторник Израел нанесе най-ожесточените въздушни удари в 75-годишния си конфликт с палестинците в Ивицата Газа, като изравни със земята цели квартали въпреки заплахата на бойците на "Хамас" да екзекутират по един пленник за всеки ударен дом без предупреждение.

Байдън също така направи преглед на действията, които Съединените щати предприемат заедно със съюзниците си по света в подкрепа на Израел.

Джо Байдън потвърди официално, че сред заложниците, взети от "Хамас" по време на изненадващата атака срещу Израел, има и американски граждани, и съобщи, че броят на загиналите американци вече е 14.

Байдън заяви в Белия дом, че има "най-малко 14 убити американски граждани" и "сега знаем, че американски граждани са сред задържаните от "Хамас".

В понеделник Белият дом заяви, че очаква да изпълни допълнителните искания за сигурност от страна на Израел възможно най-бързо.

Съединените щати не планират да разполагат американски военни сили на място, заяви пред репортери говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби. Израел е призовал безпрецедентните 300 000 свои резервисти.

Байдън и Нетаняху, въпреки различията по отношение на по-нататъшните действия в Близкия изток, бяха принудени да си партнират във военно време след многостранната атака на бойците на Хамас от Газа срещу Израел.

Байдън също така предложи подкрепа за американските евреи и заяви, че те трябва да могат да се молят спокойно в Съединените щати. Миналия месец Байдън заяви, че антисемитизмът в Съединените щати е достигнал рекордни нива.

Посолството на Израел във Вашингтон заяви, че броят на жертвите на нападенията на "Хамас" през уикенда е надхвърлил 1000 души, което е повече от всички съвременни ислямистки нападения срещу Запада след атентатите срещу САЩ от 11 септември 2001 г./БГНЕС