Байдън, бизнес и бейзбол в дневния ред на Сунак в САЩ

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак ще участва в срещи с бизнес лидери и лидери на Конгреса на САЩ, както и в бейзболен мач, когато следващата седмица замине за Вашингтон за разговори на високо равнище с президента Джо Байдън, предаде АФП.


Според говорителя на Сунак, запазването на подкрепата на двете страни за Украйна във войната ѝ срещу руските агресори ще бъде основна тема на срещата на лидерите в Белия дом в четвъртък.

Великобритания обаче не вижда перспектива за постигане на търговско споразумение с администрацията на Байдън след Брекзит и търси по-малки споразумения с отделни американски щати като Калифорния, каза говорителят.

В изявлението си Сунак подчерта трайната сила на трансатлантическия съюз, като същевременно избегна израза "специални отношения" след разрива по въпроси като Северна Ирландия.

"САЩ са нашият най-близък съюзник. Ние сме партньори от първа инстанция, когато става въпрос за всичко - от осигуряването на безопасността на нашите хора до развитието на нашите икономики", каза той.

"Ето защо за министър-председателя на Обединеното кралство е толкова важно да установи близки и откровени отношения с президента на Съединените щати - по всеки глобален проблем ще видите, че работим рамо до рамо."

Въпреки това Великобритания след Брекзит се оказва притисната, докато Съединените щати и Европейският съюз водят диалог за бъдещото регулиране на изкуствения интелект и предлагат огромни нови зелени субсидии.

Във Вашингтон по време на двудневното си пътуване Сунак се очаква да се обърне към американските изпълнителни директори и да се срещне с водещи фигури в Конгреса, като същевременно ще настоява за мека дипломация.

В сряда той ще присъства на баскетболен мач на Washington Nationals с Arizona Diamondbacks за втория годишен "Ден на приятелството между Великобритания и САЩ", с който се отбелязват 238 години от установяването на дипломатически отношения.

По време на мача ще има прелитане на британски и американски военни и ще прозвучат националните химни на двете държави.

Макар че търговското споразумение остава проблематично, САЩ и Великобритания са установили близки отношения срещу Русия и Китай.

Байдън покани Сунак в Белия дом, когато министър-председателят отиде в Сан Диего през март за стартирането на сделката за ядрена подводница с Австралия.

Сунак продължи твърдата подкрепа на предшественика си Борис Джонсън за Украйна след нахлуването на Русия миналата година, като обяви доставката на ракети с далечен обсег на действие.

Байдън последва, като подкрепи предоставянето на модерни изтребители F-16 за Украйна на неотдавнашната среща на върха на лидерите на Г-7 в Япония. /БГНЕС