Байдън: Демокрациите умират, когато хората мълчат

В четвъртък президентът Джо Байдън отправи в речта си директна атака срещу "екстремиста" Доналд Тръмп, като призова американците да отстояват демокрацията и обвини съперника си, че се опитва да подкопае институциите на САЩ.

В речта си в щата Аризона, където се води предизборна битка, демократът заяви, че Тръмп е воден от "отмъщение и злопаметност" и че републиканецът и неговите крайно десни съюзници атакуват свободната преса и върховенството на закона.

За да избегне впечатлението за съдебна намеса, Байдън избягва да коментира многобройните наказателни обвинения срещу Тръмп, включително за участието му в усилията за отмяна на загубата му на изборите през 2020 г. - кулминацията беше хаосът, който поддръжниците му отприщиха в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

Но 80-годишният Байдън не се въздържа в речта си да каже какво според него рискува страната от втори мандат на Тръмп.

"Всички трябва да помним: демокрациите не трябва да умират от законите на оръжията", каза Байдън. "Те могат да умрат, когато хората мълчат, когато не се изправят или не осъждат заплахите за демокрацията".

Байдън заяви, че в Америка се случва "нещо опасно" и че Републиканската партия е "движена и сплашвана" от крайнодесните MAGA (Make America Great Again) на Тръмп.

"Те не крият своите атаки. Те открито ги насърчават, атакувайки свободната преса като враг на народа, атакувайки върховенството на закона, фулейки се с потискане на избирателите."

Байдън разкритикува по-специално републиканците, които са замълчали след като Тръмп наскоро обвини висшия американски военен в предателство, и се нахвърли върху твърдолинейните републиканци, свързани с Тръмп, за това, че тласнаха Съединените щати към спиране на работата на правителството тази седмица.

Но Байдън запази някои от най-тежките си думи за самия Тръмп, като необичайно се обърна към него по име, вместо да нарече републиканеца, както обикновено прави, свой "предшественик" или "последния човек".

"Тръмп казва, че конституцията му дава "правото да прави каквото си иска", казва Байдън, визирайки изявленията на Тръмп за това как вижда правомощията си на поста.

"Никога не съм чувал президент да казва това дори на шега - не воден от конституцията или от обикновена сервилност и благоприличие към нашите американски съграждани, а от отмъщение и злопаметност."

В един момент, след като беше прекъснат от хейтър, който се занимаваше с климатичните промени, Байдън каза на публиката: "Демокрацията никога не е лесна - както току-що беше демонстрирано".

Речта бе произнесена в момент, когато в четвъртък републиканците от Камарата на представителите започнаха изслушвания за разследване на импийчмънт на Байдън въз основа на недоказани твърдения, че е излъгал за бизнес делата на сина си Хънтър.

Байдън обаче изтъкна своите двупартийни качества, като използва речта, за да приветства наследството на своя чест политически опонент и близък приятел - покойния сенатор от Аризона Джон Маккейн.

Маккейн, герой от войната във Виетнам, беше победен на президентските избори през 2008 г. от Барак Обама, а Байдън беше вицепрезидент на победителя. Но двамата мъже загърбиха различията особено след като Тръмп спечели президентските избори през 2016 г.

Байдън описа Маккейн, който почина през 2018 г., като "горд републиканец, който поставяше страната на първо място".

Маккейн ненавиждаше Тръмп, като оттегли подкрепата си за него на президентските избори през 2016 г. и заяви преди смъртта си от рак на мозъка, че не го иска на погребението си.

Чувството беше взаимно, като през 2015 г. Тръмп се подигра със статута му на военен герой.

Байдън, напротив, произнесе надгробна реч на погребението на Маккейн, като заяви, че го е "обичал" и че приятелството им е надхвърлило политическите различия.

Макар че до изборите в САЩ остава повече от година, Байдън и Тръмп завършиха първия си сериозен пряк сблъсък тази седмица, като посетиха съревновавайки се работници от автомобилната индустрия в Мичиган, друг щат, в който се води битката.

Речта на Байдън идва ден след като седем други кандидати за президентския пост от Републиканската партия проведоха предизборен дебат в Калифорния. Тръмп, който има огромна преднина пред всички свои съперници, не участва в събитието./БГНЕС