Байдън е готов да обсъди с Ким Чен Ун денуклеаризацията на Корейския полуостров

Президентът на САЩ Джо Байдън е готов да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун "без предварителни условия", за да разговарят за денуклеаризацията на Корейския полуостров, заяви високопоставен служител на Белия дом.

"Те (Северна Корея) не са отговорили положително на това предложение, но то все още е на масата. Готови сме да седнем и да преговаряме без предварителни условия", заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби пред японската информационна агенция Киодо.

"Трябва да сме сигурни, че сме готови във всяко друго отношение да защитим интересите на националната си сигурност и тези на нашите корейски и японски съюзници", добави Кърби.

Байдън ще бъде домакин на тристранна среща на върха с японския министър-председател Фумио Кишида и южнокорейския президент Юн Сук Йол в Кемп Дейвид, САЩ.

На срещата ще бъдат обсъдени въпроси, които засягат трите държави, включително Северна Корея.

В отговор на насрочената среща на върха в Кемп Дейвид Китай призова участниците "да отстояват истинския мултилатерализъм в условията на сложна ситуация в областта на международната сигурност".

"Сигурността на една страна не трябва да бъде за сметка на сигурността на други страни и на регионалния мир и стабилност", заяви пред репортери в Пекин говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин.

"Кой създава конфликти и засилва напрежението? Международната общност има свой собствен консенсус", каза Уан, според базирания в Пекин вестник Global Times.

"Опитите за формиране на ексклузивни малки клики и групи и за внасяне на конфронтация в лагера и военни блокове в Азиатско-тихоокеанския регион са непопулярни и ще предизвикат предпазливост и противопоставяне от страна на регионалните държави", добави той. /БГНЕС